11 ja 12. Marrask.

Saavuin Hospitsiin. Perälä tuli. Selvitettiin E. K. Oyn asioita. Vakuutti asiain nyt alk. selvitä.
Aaltion kanssa sovin puhelimessa. ”Maalaispolitiikkaa II:sen” tekijäpalkkion suorituksesta. Sanoi Ruokosalmen ilm. painetun 2800, ennen hän on minulle ilmoittanut painetun 3000:- Sen sisältää kontrahtikin. Saatavani 20 %. Siis 12,000:- Hän lupasi tämän kuun lopussa 3000:- joulukuun lopussa seuraavan erän ja sittemmin lopun. Saa nyt nähdä!
Kallio selvitti tilannetta. Kokoomuksen lisätty puoluehallinto oli haalittu kokoon, etupäässä kaupunkilais-aineksista. Ne olivat tehneet kielteisen päätöksen hallitukseen menon suhteen. Ingman kovin suutuksissaan. Arvelee että kehitys siitä huolimatta pian menee siihen, että kokoomus tulee hallitukseen. Erinäiset kokoomuksen maanviljelijä-edustajat katkeroituneina tästä juonittelusta.
Mutta sen huomaan myös että Kallio ei sano kaikkea mitä tietää. Mitä se on, en tiedä. Usein hän on ennenkin ollut näin salaperäinen, vaikka asia ei sitä vaadikaan.
Sarlin ja Hellens olivat olleet kutsutut Helsinkiin sisäministeri-ehdokkaina, mutta kieltäytyneet.
Kokoomukselaiset ajattelevat uusia vaaleja.
Edistysmieliset ovat asettaneet 9 ehtopontta, mutta luopuivat niistä myöhemmin.
Presidentti ei millään ehdolla tahdo Vennolaa ulkoministeriksi.
Enckell ei tule.
Kun Vennolan kanssa oli jo sovittu olisi Erich ollut tarjolla ulkoministeriksi.
Paavon kanssa olimme paljon yhdessä. Poika on ottanut työnsä vakavasti. Sitä on hauska nähdä.
Ryhmän miehiä tapasin useita. On melkein hauskaa havaita miten ulos olen heidän piiristään kasvanut. Minua ei täällä enää kaivata. Saan painautua maaseudulle. Kukaan ei tule minua enää kysymään. Juuri tätä olen odottanut. Se vie minut vapauteen, persoonallisuuden viljelemiseen.
Kallion kanssa olin eri kertoja kosketuksissa. Hän esitti hallitusohjelmansa. En ruvennut yleensä arvostelemaan muuten, mutta sanoin, että maalaisliittolaisempi se minun mielestäni pitäisi oleman, sekä vaadin kieltolain valvonnan mainitsemista ohjelmassa. Hän ei myöskään pyytänyt minua avustamaan ohjelman teossa. Minä en olisikaan tässä tapauksessa ollut siihen halukas. Valitan vain, että ensimäisen maalaisliittolaishallituksen ohjelma on niin väritön.
Hahl ei mene hallitukseen, tuskin Vestermarckikaan. Sinä on jotain muutakin kuin haluttomuus.
Yleinen lamaus ja innottomuus vallitsee kaikkialla.
Holsti kävi luonani ja näytti kovin väsyneeltä. Hänen ja Vennolan välit ovat aivan rikki. Holsti tulee Laihialle joulun välipäivinä puhumaan.
Kieltolakiliiton kokous lauantai-iltana oli erinomainen. Siellä oli vankkaa väkeä noin 300 henkilöä.
Yleinen vaikutelmani näiltä kahdelta päivältä on se, että Helsingissä vallitsee kaikissa piireissä yleinen väsymys.
Minä en pidä maalaisliiton tarkoitusten kannalta onnellisena, että Kallio tahtoo muodostaa keskustahallituksen, hallituksen yleensä. Oppositio on liijan väkevä ja hän liijan heikko sitä vastaan. Hän joutuu vaikeuksiin oman ryhmän kanssa erinäisissä m. m. virkamiesten palkkausasiassa. Sen olisi pitänyt järjestää laajemmalla pohjalla. Kallion olisi pitänyt luopua yrityksestä, kun kokoomus antoi ultimatuminsa. Mutta hän ei ole vielä herännyt huomaamaan, että tärkeä osa oikeisto-oppositiosta suuntautuu juuri häneen, jota ei pidetä kelvollisena pääministeriksi. Minä luulen, että jos neuvottelut olisi otettu siltä pohjalta että joku kokoomukselainen olisi tullut pääministeriksi ja sitte kolmen puolueen hallitus valmiilla ohjelmalla, sellainen hallitus olisi onnellisemmin läpäissyt edessä olevan vaikean ajan. Mutta Kallio riippui asiassa kiinni, sen kaikissa vaiheissa niin tiukasti, että kaikille jäi se käsitys että hän tahtoo nyt tulla pääministeriksi, maksoi mitä maksoi.
Siitä huolimatta toivotan hänelle onnea! Maalaisliiton vuoksi, talonpoikaisuuden arvon nostattamisen vuoksi, menestyköön hänen hallituksensa!