Tiist. 9. Toukok.

Miehen tulee taistella! Jos hänelle elämä muuttuu levotteluksi, tulee hänestä vanhus, jos huvitteluksi – hutilus, jos nautinnoksi – narri. Vain taistelu pitää häntä yllä, miehenä!Tämän ihanteen saavuttamiseksi tarvitaan vastuksia, taistelun synnyttämää levottomuutta, huolta, murheita. Ellei niitä ole, ei synny myöskään taistelua, eikä mies kasva, eikä tule karaistuksi.
Naiselle sopii valitus, miehelle vain uhma.
Minä en pelkää!
Jos nyt olisin edes 10 vuotta nuorempi tarttuisin asiaan, tuohon vetelästi hoidettuun kustannusyhtiön asiaan, perustaisin uuden osakeyhtiön ja ostaisin sen varastot. Siihen kirjapainon ja – perustaisin lehden Helsinkiin! Olen varma että se onnistuisi. Lehti ja kustannusliike omine kirjapainoineen, ne varmasti saisi kannattamaan. Aluksi saisi lehti tulla 4-päiväisenä. Seuraavana v. jo 6-päiväisenä. Se varmasti menisi.
Mutta nyt olen sellaiseen liika vanha jo.
Mutta se yhtiö on pelastettava. Nuorisoseurojen rahat ei saa mennä hukkaan. Minä maksan ne itse, ellei muu auta.
Sain nyt juuri Ruokosalmen aseman selostuksen. Se on koko valoisa ja asiallinen. Kenties se voi mennä näinkin. Mikä ilo jos –.
Ulkoasiain valiokunnassa
[seuraavat kokousmuistiinpanot liimattu vihkoon]
Genuan konferenssista
antoi pääministeri Vennola seuraavia selostuksia. 7:mäs artikla ei merkitse sitä, että nämä vallat koskaan sivuttaisivat Kansainliittoa.
Salaisessa §:ssä sanotaan että sitoumus ei kohdistu Saksaa eikä Liettuaa vastaan; – siitä annettu eri selitys.
Sitä koskevan kohdan selitykseksi sanottiin, että sen kautta tahdottiin selittää, ettei saa koskea näiden maiden ja Venäjän rauhoja.
Sopimusvallat ovat valmiit milloin tahansa uudelleen, pöytäkirjan osalta, sopimuksia tarkastamaan.
– – –
Pienet valtiot eivät voineet Genuassa paljon aikaan saada. Suunnitelmat oli tehty Lontoossa ja niitä noudateltiin. Aluksi huomattiin pieniä kansoja, lopuksi, kun Venäjän asiat tuli käsiteltäväksi, eivät päässeet mukaan.
Suomen edustajat esiintyivät yhdessä balttilaisten valtojen ja Puolan kansa. Samoin Skandinaavian edustajain kansa. Brantingille huomautti Vennola, että Ruotsi kiinnittäisi huomiota Itämeren kysymykseen. B. tunnusti ettei Ruotsilta nykyään ole Suomelle mahdollisuus saada mitään tukea Venäjää vastaan. Mutta Ruotsin on ruvettava selvittämään suhdettaan tähän.
Rathenau oli selittänyt, ettei Suomella pitäisi olla mitään pelkoa Saksan ja Venäjän liitosta. He tahtovat säilyttää baltilaiset valtiot. Eivät suojaa saksalaisia parooneja. Myös Puolan kanssa haluavat ystävällisiä suhteita.
Useita kertoja tekemisissä Tshitsherinin ja Krasinin kanssa. Kysyi haluavansa siirtää Karjalan kysymyksen kansainväliseen istuimeen. Tshitsh: heidän on vaikea hyväksyä tällaisia toimimuotoja prinssiipin kannalta. Ei myöntänyt. W[ennola] ehdotti kansanäänestystä Karjalassa. T: sitä vastaan heillä ei ole mitään, mutta se on jo toimitettu. W. mutta se ei ole mitenkään ollut kansan äänestystä? T: Gylling on sanonut. Väitti myös, ettei karjalaiset ole suomalaisia, oli muka keskustellut kymmenien karjalaisten kanssa. Lopuksi sanoi, että hänen on mahdotonta täällä asiaa ratkaista, mutta kun hän tulee Moskovaan ottaa hän asian puheeksi.
Rajarauhasta hän oli intresseerattu.
– – –
Puolan kansa keskustellessa sai selville, ettei puolalaisetkaan pidä niitä lopullisina.
Lloyd Georgea ei saanut puhutella.
Karjalan asia ei ollut esillä.
Kansallisuusasiat eivät ole vielä selvillä.
Georgia, Ruteini, Ukraina, Valkovenäjä ajavat lujasti itsenäisyyttään.
Suomen suhteet kaikkiin naapurivaltoihin hyvät.
Varsovan sopimus ei ollut herättänyt erikoista huomiota.
Venäjän ja Saksan liitosta ei voi mitään varmaa sanoa. Itävallassa pidetään Saksalle tyhmyytenä, samoin Baijerissa. Toiset pitivät parempana.
Krasin sanoi etteivät he nyt tahdo yhtäkkiä tehdä käännöstä kapitalismiin. Kommunistiset suunnitelmat jätetty. Hiljaa liikuttava. Venäjä oli hyvin huomion esineenä Genovassa. Ranskassa on 28 miljardia saatavia, Englannilla 3 milj. työtöntä joille halutaan työtä.
Tänään oli eduskunnalla suuri istunto. Välikysymykset. Koetin puhua hallituksen puolesta. Pelkään kuitenkin, että tällä kertaa hallitus kaatuu.