2. Pääsiäisp. 2 p. Huhtik.

Jatkuu yhtä herttaisena. Ilma on kirkas ja aurinkoinen, mutta yöllä on ollut aika kylmä. Aamulla jo laululinnut virittävät konserttiaan. Täällä mäessä on vahva keväinen tuntu.Nyt tuli Hollo jo aamupäivällä. Vietimme pari tuntia hauskassa yhdessäolossa, filosofeeraten elämänilmiöistä, historian kehityksestä y.m.!
Paavo lähti Helsinkiin tenttimään. Luulen että hän tunsi itsensä varmaksi onnistumisestaan. Mutta lohdutin häntä, ettei hänen nyt pitäisi välittää, jollei aivan ehdottomasti ensi yrityksessä onnistukaan.
Tämä poika on niin kelpo miehen alku, että parempaa en osaisi toivoa. Kunpahan nyt välttäisi vaanivat onnettomuudet!
On ilta. Aurinko on laskenut. Taivas on kuulas ja vaaleat pilvenhäivät sitä hieman himmentävät. Ehdottoman tyyni ilma. Kuuset puistossamme seisovat totisina aivan kuin kuunnellen. Joskus lentää siellä yksinäinen harakka. Piha ja viimesyksyiset mäkiraivaukset ja kivensäryt odottavat keväistä sijoitustaan. Kuusikko saa jäädä luonnontilaan, mäkiviemeröihin maata ja marjapensaita, sekä omenapuita. Pelloille on lanta ajettu kasoihin odottamaan. Pihatuvan ja saunan ainekset odottavat urakoitsijoita. Kahden kuukauden kuluttua täällä on jo taas toisenlaista!
Tänään sain Kärjeltä ne monarkistien saksalaisadressin paperit nähtäväksi. Siinä ilmeisesti toimitaan pappien kautta! Asiahan on ihmisyystunteen kannalta oikea, mutta – heidän olisi pitänyt nousta myöskin silloin kun Saksa hyökkäsi Belgiaan ja Ranskaan! Minä pelkään että tämä edesottaminen tuottaa Suomelle tuhoa. Se on oikeistolaista puoluehommaa, jolla samalla on ilmeinen aikomus vaikeuttaa Ranskassa Suomen kauppasopimuksen hyväksymistä ja saada samalla kieltolakikysymys uuden taistelun alaiseksi! Saapa nähdä, eikö se sukella esiin. Muut allekirjoittajat ovat vähäpätöisiä henkilöitä, paitsi Svinhufvud.
Minua huolettaa valtiollinen elämämme. Vestermarck – Nyyssölä – Hyvösjuttu on nyt ilmeisesti Nyyssölän provosoima nykyisessä muodossaan.
Puhuin asiasta Tarkkasen kanssa. Ryhmässä kuuluu varsinkin Juutilainen ja Manner olevan Hyvösen polkemisen kannalla. Mutta T:kin sanoo huomanneensa että Hyvönen on rehellinen mies joka on aiva avuton Nyyssölän hyökkäysten edessä. Ryhmässä vain jonkun verran kiinnitetty asiaan huomiota.
Tänään on Hgin Sanomissa Nyyssölältä kamala hyökkäyskirjoitus. Siitä saa sellaisen käsityksen ettei mies ole täysi järkinen.
Minun asiani näyttää nyt olevan astua Hyvösen viattomuutta puolustamaan, minkä voin.
Mattilalle soitin. Hän oli saanut jo asiaa koskevan selostukseni. Piti sitä hyvänä ja puolueettomana.
Olen kirj. 3:me artikk. aiheesta, ”Aijotaanko viljatuotanto tukahuttaa?”. Olen maataloustuottajain kannalla. Jos asia jää syksyyn, olemme hukassa. Miksi ei hallitus ole painostanut eduskuntaa käsittelemään asiaa keväällä! Se on syksykylvöihin nähden jo myöhäistä syksyllä.
Kirjoitin tänään Kalliolle pyytäen että maataloustuottajain kirjelmän johdosta hallitus heti tekisi jotain, ellei muuta pidättäisi eduskunnan koossa siksi kuin se asia on käsitelty. Samoin pyysin, ettei hallitus ollenkaan haudo ajatusta tuoda eduskuntaan osakeyhtiöiden verohelpotusta koskevaa esitystä.