2. Pääsiäisp. 21. Huhtik.

Kotona. Pilvinen päivä, mutta ei sada ainakaan aamulla. Minä luulen, että on olemassa kaksi suurta erehdystä, joiden peitossa elämä nykyään kamppailee: kapitalistinen talouselämän järjestys ja sukupuolivaistot runouden ja elämänonnen antajina ja lähteenä. Jos niiden sijaan saataisiin jotain uutta, jos omaisuushimon sijaan voisi tulla yhteiskunnallinen, keskinäinen apu ja luotto, sukupuolirunouden sijaan ihmisyyden suuruuden kaipuu, varmasti muuttaisi sivistyselämä muotoaan ja sisältöään. Silloin voisi syntyä uusi renesanssi. Ehkä se voisi saada alkuunsa tämän nykyisen lankeemuksen jälkeen!
– – –
Luin Topeliuksen elämäkerran I osan ja nyt alan II osaa. Sattumalta luin jo vuosia takaperin III osan. Ne ovat Vaseniuksen.
Niin. Lukiessa, miten jotkut ovat saaneet aikaisimmasta lapsuudestaan mitä perusteellisimman kasvatuksen ja koulun, tuntuu katkeralta että itsellä ei ole siitä mitään. 10-vuotiaasta tiskintakana, aikaisimmasta nuoruudesta leipätaistelussa perheen puolesta… Nälkä koulumestarina ja siitä seuraava ylenkatse ja pilkka, joka seuraa harmaaseen vanhuuteen… ”Maakauppias” halveksimistarkoituksessa palaa päivänjärjestykseen yhä. En pidä sitä häpeänäni, sillä minulla ei ole siltä ajanjaksolta yhtäkään hävettävää tekoa. Mutta se sanotaan siinä mielessä.