2:na Pääsiäispäiv Huhtik. 1.

Viime yönä oli pääni kamalasti kipeä. Se johtui kylmästä tuulesta. Näin unta että vietettiin Koskisen Liisan häitä. Sulhanen oli joku hyvin tuttu mies, mutta minä en muista kuka.
Miten kotona on asiat?
Kuinka voi Annikka ja Paavo ja Momma ja Mimmi? Ja missä on Alli?
Mitä, mitä varten minun piti jäädä tänne vankeuteen, pakolaisena piileksimään? Enhän minä sotaan enää kelpaa rintamalle, mutta voisinhan toimittaa edes jotain juoksupojan tehtäviä.
Mutta jos tästä vielä hengissä näkee vapaudenpäivän, toivon silloin voivani jotain tehdä isänmaan hyväksi.
Maalaisliitto ja sosialismi
Minulla on luja vakuutus siitä, että jos maalaisliitto olisi aikaisemmin saanut maanviljelijöiltä suurempaa rahallista kannatusta ja sivistyneiltä aatteellista, me olisimme jo aikaisemmin vallanneet Satakunnan, Hämeen ja Uudenmaan maaseudut, sekä kaikkialla muualla ottaneet vallan.
Nyt on punaisten valta tuhoisin suomettarelais-seuduissa maaseuduilla. Se on suomettarelaisuudelle kamala tuomio.
Niin ikään niissä seuduissa, missä nuorisoseuraliike on voimakkain, Etelä-Pohjanmaalla ja Karjalassa, niissä seuduissa on kansallisen vapautuksen liike voimakkaimpana noussut.
Tämä kaikki merkitsee jotain.
Uhtua vallattu?
”Pietarin Ilta’’ kertoo, että valkokaartilaiset ovat vallanneet Uhtuan.
Laivasavuja
näkyy tänään mereltä Helsingin edustalta.
Helsingin puhelimet
on tänään sulettuina.
Vastavallankumouksellinen liike Venäjän tehtaissa
Eräs venäläinen lehti kertoo että tehtaan työmiehet useilla tehdasseuduilla alkavat vaatia entisten tehdashallintojen palauttamista ja tehtaiden luovuttamista entisiin käsiin. He sanovat luulleensa että sosialismi toisi työväelle paljon paremmat olot kuin oli ennen. Mutta he ovat huomanneet että nykyinen järjestelmä tuottaa paljon suurempaa kurjuutta kuin entinen. On siis palattava entiseen järjestelmään. Niinpä ovat työmiehet vapauttaneet vankilasta erään tehtailijan, jolta oli tuomittu tehdas valtiolle ja 1 milj. ruplaa sakkoa. Nämä työmiehet eivät nyt tahdo kuullakaan mistään sosialismista.
Turkki tahtoo Krimin!
Siihen siis tultiin, että sen sijaan, että Venäjä olisi saanut Bosporin, tulee Turkki saamaan Krimin!
Lindhagen tri Lillen postina ja John Svanljung apurina
Lindhagen ja tri Lille olivat vanhoja tuttavia. Lindhagenin viimeisellä Suomessa käynnillä pyysi Lille että tämä veisi täältä kirjeen tri Lillen vaimolle joka asuu Ruotsissa. Suostumus. Eräänä päivänä Lindhagen soittaa Lillelle ettei hän uskallakaan ottaa kirjettä viedäkseen, peläten, että jos hänet matkalla tarkastetaan, hän joutuu ikävyyksiin. Pyytää samalla anteeksi että ’’kirje on tullut avatuksi’’ ja ilmoittaa että sen saisi noutaa hänen asunnostaan. Haettiin. Kirjeessä oli uusi kotelo ja siinä tri Lillen osoite – kirjoitettu asianajaja John Svanljungin käsialalla!
Kerrotaan Svanljungin olevan ruotsalaisen nykyisen virallisen lehden toimittajana.
Valkoiset tulossa
Tykinjyske kuuluu Hämeenlinnan yläpuolelta. Eilen oli taivaalla siellä ollut valkoisten lentäjiä.
Tampereen kauhut
Tampereella näyttää olleen hirvittäviä verilöylyjä. Kerrotaan kaatuneen valkoisia 1500 ja punaisia 8000. – Yksi kaupunginosa on kokonaan hävitetty. Hävitetty niin ikään Työväentalo, Kaupungintalo, asemarakennus y.m.
Punakaartin kansliakuva.
Eräs herra pyrki punakaartin kansliaan. Odottaessa kuuli, miten katkerasti ihmiset haukkuivat vartiossa olevia punakaartilaisia joita syyttivät kaikesta. Tuskaantuneena selittivät pk. että heitä on tähän komennettu. ’’Piru tässä enää kun kaikki haukkuvat.’’
Kahden paroonin juhla-ateria
Muuan oli hankkinut kahdelle Itämeren maakuntain paroonille matkustuslupalipun. Kiitollisina tahtoivat nämä pistouvata hankkijalle kunnon aamiaisen. Mentiin Köningille. Saatiin: 1 ohut leipäviilu, 2 nokaretta voita, 1 huono pieni peruna, 2 anjovista, 1 ohut lihaviipale, 1 puolikas olutta, – se oli voileipäpöytä; sitten 1 lihapulla ohut, 1 kuppi kahvia, 1 sokeripala.
Hinta 42 mk. ja juomaraha 3,- summa 45 mk hengeltä, siis kolmelta 135 mk.