6 – 12 Jouluk.

Kaupungissa joka päivä, paitsi sunnuntaina. Sunnuntaina 10p. alkoivat nuorisoseuran sunnuntailuennot. Juho Vehkaoja esitelmöi osuustoim. Kauhea rapakko vallitsi sunnuntai-iltaan, mutta maanantai aamuna oli jo jähmettynyt. Sain Inkilältä vastauksen arvosteluasiassa. Hän syytää syyn Iivo Härkösen selkään joka, muka, on kirjallisuusosaston toimittaja. Nuhtelin Inkilää ja sanoin, että kysymyksessä on henkilökohtainen loukkaus, mutta minä en tule asiasta Heikki Kokkosen tapaisen henkilön kanssa riitelemään. Se on hänen asiansa.
Tänään tapasin Otto Antilan Hilma Rantanen-Pylkkäsen teatteriseurueessa. Miekkosessa on jo taiteilija-yltäkylläisyys ja lamaus alkanut vaikuttaa!
Tänään kirjoitin Liakalle ehdottaen perustettavaksi S. N. L. kustannusoy:tä joka ottaisi huostaansa Pyrkijän. Sitte otetaisiin S. N. Liitolle vakinainen sihteeri, joka samalla hoitaisi kustannustoimet ja Pyrkijän toimituksen.
Tunnen, etten voi enää Pyrkijän toimittajana seurata aikaani, en jaksa yksin. Minun täytyy saada enempi vapautta, kootakseni muutamiin itsekasvatuskirjoihin sen mitä olen oppinut. Jos ne voisivat saada aikaan 25 – 30,000 mkn osakeyhtiön, silloin uskaltaisin luovuttaa rakkaan, nyt 27 vuotta vaalitun Pyrkijäni toisiin käsiin. Mutta elleivät he saa osakeyhtiötä, en voi sitä luovuttaa, sillä ne tappavat Pyrkijänkin! Enkä minä voi nähdä sen kuolemaa – seuratkoon sitten minua hautaan asti. Järjestän itse sen asiat. Etsin apulaiset.