6 – 8. Heinäkuuta

Maalaisliitto menettää hurjasti ääniä. Arvellaan kuitenkin että saamme eteläisessäkin vaalipiirissä vielä 3. Mutta minulle avautuu nyt vasta ilmeinen tosiasia. Onhan selvää että taantumus valtaa nyt ihmiset, ne lähtevät oikeiston opastamana rintamasta pakoretkelle. Sen tekevät vanhoilliset, itsekkäät, heräämättömät talonpojat ja heidän vaimonsa. Toiset ryyppyvapauden, toiset Lex Kallion, toiset uskonnon ”säilyttämisen” syistä. Mikä loistava narrien näytelmä! Nyt oikeistolaiset avionrikkojat puolustamassa maalaisliittolaisten talonpoikain siveysvaatimusta vastaan – kristillistä siveyttä! Ja papit kiihottamassa Lex Kalliota vastaan talonpoikia ja vastustamassa köyhien oikeutta saada maata! Ja farisealaiset juopot siveyden nimessä vaatimassa kieltolain tarkistusta!
On uljasta saada taistella näitä vastaan! Häpeä kokoomukselaiselle politiikalle että se käy talonpoikia vastaan himmentäen niiden kulttuuripyrkimyksiä. Miksei saattaisi maalaisliitto olla vanhoillinen? Hyvin! Sen luonne vetäisi siihen. Mutta kun olen sille antanut vapaamielisen, ennakkoluuloja väistävän, kehitysvoimaisen kulttuurisuunnan, niin nyt ”kansallinen[”] kokoomus käy sitä työntämään taaksepäin! Yliopistollisin voimin. Valistusvihollisena.
Mutta me voitamme vielä. Talonpojat vain eivät ole vielä itsetietoista edistyksen taisteluväkeä. Mutta niistä kouluutetaan sitä.
Torstaina olin kaupungissa. Ilkan hallinto kyseli minulta miten he menettelevät Ilkan ystäväpiirissä minulle kerätyn lähes 20,000 mkn summan kanssa: ostavatko esim. kirjoitushuonekaluston, vai panevatko yhteiseen rahastoon jota taloa varten on kerätty. Kehoitin panemaan siihen.
Minua yllättävät yhä uudet tavattomuudet. Sellainenkin summa! Täytyy nöyrästi tunnustaa, että talonpoika kunnioittaa tässä omaa valtiollis-yhteiskunnallista heräämistään. Ja se on hyvän merkki.
Perjantai-iltana menimme Annin kanssa Ilmajoen laulujuhlille. Se oli hauska matka. Puhuin siellä.
Ja – Kaarlo Korpela tarjoutui kyyditsemään autollaan meidät illalla kotiin. Se oli ystävällinen teko. Aamulla Eero Kuhna haki meidät sinne. Illalla oli hauska tulla autolla kotiin tuo vanha maantiematka jonka ennen niin usein sai hevosella kulkea!
Tulimme hyvässä kunnossa kotiin.
Olemme menettäneet eteläisessä vaalipiirissä yhden paikan ruotsalaisille. Schauman tuli Kauran sijalle! Pohjoisessa saatiin yksi lisäpaikka.
Myös itäisessä taitaa yksi mennä.
Se on hyväksi opiksi vaalilaiskoille. Niiden syytä on suuri osa.
Koko maan vaaleissa näyttää suunta olevan sama.