Sunnuntai 14. Heinäk.
Nukuttiin klo 9:sään. Klo 12:sta olen ollut yhtä mittaa ryhmäkokouksessa ja tasavaltalaisdelegatsionissa. Julistetaanko monarkistinen hallitusmuoto kiireelliseksi? Keskusteltiin seikkaperäisesti ryhmässä. Useat asettuivat sitä vastaan, koska siten menetetään jo yksi asema, eikä ole toisten ryhmien tasavaltalaisiin ehdotonta luottamusta. Päätettiin esittää tasavaltalaisdelegationille.
Hallituskysymys: Alkio esitti alustuksen hallituskysymyksessä, lausuen sen mielipiteen että nyk. hallitusta ei ole laskettava eroon, koska hallituspula aiheuttaisi selkkauksia ulkopolitiikassa, sekä, koska monarkistit ovat enemmistönä eduskunnassa. Ilmaisin vielä ajatukseni presidentin suhteen että olisi mahdollisesti ajateltava Mannerheimia.
Ryhmä yleisesti hyväksyi.
Menettelyksi hallitusmuotokysymyksen lopullisessa käsittelyssä hyväksyi tasavalt. deleg. ja ryhmä;
a) Äänestetään kiireellisyyttä vastaan.
b) ” sen jälk. hylättävksi.
e) ” vaaditaan kansanäänestystä.
Vasta sitten, kun asia on näin ratkaistu, on otettava tasavaltalaisten harkittavakseen, jos hallituksen muodostamista heille tarjotaan.
1si. Onko tasavaltalaisten näissä oloissa katsottava velvollisuudekseen ottaa hallitusvastuun huolekseen?
2:si katsottava keitä saadaan hallitukseen;
3:ksi ellei saada silloin hallitusta muodostetuksi; se on tunnustettava.
4:ksi on katsottava koalitsionihallitus parhaaksi.
Nämä periaatteet hyväksyi delegatsioni.
Senaattoriehdokkaina mainittiin: Ståhlberg, Soininen ja Valdén E. V. Ståhlberg kieltäytyi ja mainitsi syyksi sairalloisuuden, sekä sen, että hän on niin leimattu tässä taistelussa sekä että hän saksalaisystävyyteen ja Itä-Karjalaan nähden on kenties toisista poikkeavalla kannalla. Hänen sijaansa senaatin muodostajaksi ajateltiin Lennart Gripenberg.
Ent. senaatista toivottiin saatavan Jalmari Castren, Thesleff, Stenroth, Kallio ja Pehkonen.
Puhemies oli hallituskysymyksen suhteen hermostunut. Hän oli kuulustellut hallitusmiehiä ja saanut kieltäviä vastauksia. Me emme saa hallitusta, sanoi hän. Hän sen vuoksi ajatteli hallitusmuodon loppuäänestyksessä tyhjillä lipuilla äänestämistä.
Hylkäsin tuon menettelyn ehdottomasti. Edustaja ei saa käyttää tyhjiä lippuja. Lohdutin: kyllä siitä hallitus tulee kun pakko tulee. Vaikeata se oli viime syksynäkin.
Uskoin sitä paitsi, etteivät monarkistit asiaansa niin heitä. Ja jos heittävät, silloin pitää syntyä maan parhaista uusi hallitus. Me maalaisliittolaiset emme edes periaatteessa kannata puoluehallituksia. Emme myös kykene panemaan miehiä hallitukseen monia, mutta me edustamme kansan syviä rivejä ja tuomme esiin heidän tarpeitaan ja toiveitaan, hallituksen on meitä kuultava.
Pelkään, että nuorsuomalaisista useat alkavat horjua.