Lauant. 30. Jouluk.
Kotona. Sain aamujunassa Holstin vieraaksemme. Hauska tarinapäivä. Puhuttiin m. m. yliesikunnan päälliköstä kenraali Enckellistä. H. kertoi sähköttäneensä Englannista Mannerheimin pyynnöstä Enckellille syksyllä 1918 mutta ei saanut vastausta joka johtuu siitä että sähkösanoma ei tavannut E:iä. Keväällä 1919 sähkötti Mannerheim uudestaan, jolloin E. heti tuli, kun sai sähkösanoman ja luvan tulla Suomen armeijaan. H. arveli Hänen olleen Serbian edustajana Denikinin luona. – –
Presidentin vaalin jälkeen. Kun ei Mannerheim tullut valituksi, pitivät upseerit kokouksen kenraali Valdénin tilalla Rapalassa suunnitellen salaliittoa presidenttiä ja hallitusta vastaan. Aikomus oli panna toimeen vallankaappaus. Suunnitelma tultiin esittelemään myöskin Kivekkäälle, mutta hän oli uskollinen tasavallalle ja hallitukselle, löi nyrkkinsä pöytään ja kieltäytyi jyrkästi. Rapalan kokouksessa eivät myöskään olleet Enckell ja Vilkama, jotka olivat uskollisia hallitukselle. Sen jälkeenkin Enckell samoin kuin Vilkamakin osoittautuneet ehdottoman lojaaleiksi.
Mutta nuo upseerit jotka olivat Rapalassa, olivat laittaneet presidentille adressin v. 1919 ja vaatineet hänen eroaan.
Ny tahdotaan Vilkama ja Enckell syrjäyttää sen vuoksi että saataisiin sijaan mannerheimiläinen kenraali Vetzer.
Samoin ollaan puuhassa syrjäyttää suojeluskuntapäällikkö L. Malmberg ja sijalle – Gerich!
Holsti aijotaan sijoittaa Amerikkaan lähettilääksi, vaikka hän mieluummin menisi Viroon.
Mutta nyt aikoo hän kuitenkin Amerikkaan jos saa nimityksen. Siellä hän rupeaisi ajamaan Itä-Karjalan asiaa siten, että amerikkalaiset sen ostaisivat Venäjältä, perustaakseen sen metsiä varten sinne sanomalehtipaperitehtaita ja antaisivat Suomelle alueeseen hallinto-oikeuden.
Minä epäilin, ettei se mene läpi. Mutta eihän sitä tiedä.
Hänellä oli hyvin synkkä kuva Edistyspuolueen mahdollisuuksista. Se on niin hajanainen.
Ja kokoomukselaisista hän tiesi että Nevanlinna on kovin katkeroitunut siitä, että hänet potkittiin pois U. Suomesta ja tilaan tuli nuorukainen joka sai itse määrätä palkkansa! Eron syy oli Nevanlinnan suhtautuminen suurteollisuuden ja rahalaitosten verotuspolitiikkaan.
Setälän ja Ingmanin suhteet ovat varsin kireät. Ingman liehakoitsee joka välissä presidentin luona ja pyrkii muodostamaan hallitusta.
Setälä oli todellakin yrittänyt tulla presidentiksi, – samaten kun aijemmin yliopiston rehtoriksi.
Holsti puhui maalaisliiton iltamassa kansainliitosta aivan erinomaisesti. Ja kyllä ukot olivat tyytyväisiä.
Tarkkanen selosti eduskuntatyötä, minä puhuin maalaisliiton periaatteista.