Lauant. 24. Tammik.
Vaasassa. Helsingistä sain viestejä. Siellä on syntynyt kamala myrsky Ilkan viime lauantaillisen kirjoituksen johdosta, koskeva ruotsalaisuuden valtaa armeijassa. Yksi uhkaa, joku ”Ruotsalainen nainen” haukkuu. Koko helsinkiläinen maailma on tulessa. Sillä v.a. sotaväen päällikkö kenraali Nenonen on julaissut Hgin lehdissä ankaran ukaasin ruotsalaisten upseerien puolesta, asettaen ne ehdottomasti suomalaisten yläpuolelle. Nyt, suomalaiset upseerit kuohuvat ja samoin siviilit. T[amminen] kirjoittaa, että U.S. ei kenties siitä syystä ole voinut vielä kirjoittaa, että luullaan Ingmanin ja Malmbergin olevan Nenosen kirjoituksen takana, sekä, että U.Sn johtokunnassa on yksi ruotsalainen kenraali Valden.
Hels. Sanomat otti heti asiassa miehuullisen kannan, melkein samoin, vaikka aremmin Iltalehti.
T. onnittelee, että onnistuin iskeä niin sytyttävän kipinän.
Ruotsalaisten armeijan valtaus on niin silmään pistävä – ja tämä kahakka sen nyt varmistaa – että nyt olen aivan varma, että koko tämän homman takana on tarkoituksena valtiollinen vallankaappaus sitten kun kaikki olisi saatu järjestetyksi! Tämä on sama pyrkimys joka jo Aminoffin ollessa puolustusministerinä, aijottiin toteuttaa kutsumalla kenraali Mannerheim armeijan päälliköksi. Maalaisliittolaiset sen estivät. Nyt on Malmberg, nukkena ruotsalaisten käsissä, alkanut toteuttaa sitä. Halme sanoi tänään: suomalaiset jääkärit ovat sanoneet Malmbergille, että sinä olet myynyt meidät ruotsalaisille! Minä olen vakuutettu, että M. on vain ollut voimaton väkevämpien voimien käsissä ja – ymmärtämätön.
Mutta: hallituksessa on nyt kaksi aktiivista ruotsalaista, jotka ajavat tätä upseeripolitiikkaa ja oikeistohallitus, pitääkseen purtensa kohdallaan, täyttävät taas ruotsalaisia vaatimuksia!
Hauska nähdä, voiko hallitus ja esim. puolustusministeri vaieta nyt syntyneessä keskustelussa.
Joka tapauksessa: kipinän iskemisen oikea aika oli tullut.
Luonani kävivät myös pankinjohtaja Luutonen ja tuomari Halme. L. puhui valitsijamiesasioista; jätimme kokoontumiseen Seinäjoelle. Halme tästä sotilasjutusta.