Heinäk. 29 p.

Sunnuntai. Ihana ilma. Kävimme: Lantto, Pehkonen ja Luopajärvi Korkeasaaressa. Päivällisellä tapasin prokuraattori Svinhufvudin. Hän kertoi että tänään oli muuan vänrikki käynyt sulkemassa senaatin kirjapainon sinetillä. Sen vuoksi, että siellä on painettu bolshevikien lehti ”Volja”. Olin hänen kanssaan kävelyllä. Senaatin portilla todella seisoi kolme aseistettua ryssää.
Pehkosen kanssa kävimme sitten Kaivopuistossa, istuimme hetken rantakallioilla ja katselimme uimareita. Vallankumoushaudan alapuolella puhui virolainen Rautsep venäläisille sotamiehille ”laveasta tiestä” ja muuan sotamies kääntää venäjäksi. Muuan kivenheitto syrjään siitä, laulaa parvi vapaakirkollisia. Väkeä täällä on jos mihin.
[leikkeitä: ”Diktaattori Kerenski”, ”Mieliala Pietarin tehtaissa”, ”Ent. Suomi-ystävät” (Protopopovin kirjoitus Rjetsh-lehdessä), ”Venäjän rintamalta. Kuri kokonaan kadonnut”, ”Sotasensuuria kovennetaan”, ”Viljasato on saatava korjatuksi, Senaatin kirjelmä Suomen Ammattijärjestölle”, ”Tämän vuoden viljasadon takavarikoiminen, Senaatin päätös”, ”Viljakaupan järjestely”, ”Maaseudun työriidat”, ”Nälkä leviää”]
Kaikkialta maassa kuuluu kamaloita uutisia huonosta sadontoivosta. Täällä Helsingissäkin ovat kaikki ruohikot kuivuuttaan keltaisia. Kun äsken kävin kotona, oli koko matkalla ainoastaan Laihialla nähtävissä kunnon kasvullisuutta.