Heinäkuun 17

Olen koko päivän kuumeessa loikonut. ½ 6 illalla soittaa Harju että Ilkan kirjapainossa on syntynyt lakko sen johdosta, ettei Salokangas suostu maksamaan kirjaltajain lakkokassaan. Toiset ovat vaatineet hänen työstä pois panemistaan. Minusta on Salokankaan taivuttava maksamaan. Muutenhan ei kirjapainomme koskaan pääse lakkotilasta. Menin sitten istuntoon, jossa eduskunnan vallan laajennusta koskeva lakiehdotus tuli esille. Sairaana tuotti minulle tavattomia ponnistuksia, istua siellä ½ 2:teen yöllä. Mutta jaksoin sentään.
Ryhmämme tarkisti istunnon kuluessa uudelleen kantansa lakiehdotuksen suhteen. Sosialistit esittivät puolueneuvostonsa lausunnon asiassa, jossa selitettiin, että lakia ei ole jätettävä Venäjän hallituksen vahvistettavaksi, niin että se olisi oikeutettu lain joko hyväksymään tai hylkäämään. ”Eduskunnan hyväksymä päätös saatetaan kuitenkin Venäjän hallitusvallan tiedoksi ja tunnustettavaksi”.
Kaikki muut ilmoittivat hyväksyvänsä lain nytkin, paitsi Kallio, Saalasti, Raatikainen, Pehkonen ja Leinonen, jotka äänestivät vastaan. Poissa oli Lohi.
Allekirjoittanut ilmoitti perustelevansa hyväksymisensä ilmoittamalla, ettei laki tule laiksi, ilman Venäj. väliaik. hallituksen vahvistusta.