Heinäkuun 27 pnä

Pietarista ei tullutkaan tietoa audienssin saamisesta. Sitä siis ei saatu. Eikä sinne myöskään menty. Svinhufvud oli jo aikaisemmin vaatinut Manneria lähtemään eduskunnan vallan laajennusasian vuoksi Pietariin. Ei mennyt. Ingman niin ikään kieltäysi, joten puhemiehistön menosta ei tullut mitään. – Svinhufvud on sitä mieltä, että ellei väliaikainen hallitus nyt tunnusta lakia, on sen sovelluttamista lykättävä muutama viikko, että voitetaisiin aikaa. – Minä olen ollut aikasemmin ja olen yhä edelleen samalla kannalla. Sitte saadaan katsoa mitä tehdään.
Sanomalehdet ja kirjapainot ovat yhä edelleen lakossa. Alkaa jo synnyttää maaseudulla hermostusta. ”Herrat vain pitävät hyvässä sovussa kesälomaa”. Eikä se syytös olekaan aivan perätön.
Etelä-pohjalaisten suhtautuminen itsenäisyystaisteluun herättää suurta ihailua. Antila oli pitänyt vasta-kokouksen Ilmajoella. Mutta koko yleisö oli toisella kannalla kun hän. Mieliala lie ollut kiihkeä.
Täällä pitäisi huomenna tulla työnantajaliiton kokous jossa suunnitellaan yleistä työsulkua lakkojen ehkäisemiseksi. Jos he sen tekevät, se on ensimäinen askel anarkiaan, jolloin ryöstö ja rosvous tulee yleiseksi. Ovatko ne todella niin tyhmiä! Tarkoitus on tueta grafillisella alalla jo vallitsevaa työnsulkua. Lopettaa käynnissä olevilta kirjapainoilta paperi.
Pidän varmana että silloin tulee ensi toimenpiteitä olemaan väkivaltakeinoin anastaa joitakin paperitehtaita ja valmistaa paperia työväenlehdille. Sitten seuraa muitten liikkeitten anastus. Eikä mitään voimia ole joilla estää.
Teollisuuden harjoittajat ovat nyt keränneet miljoonia. Kun sotatarveteollisuus lakkaa, eivät he, enempää kuin heidän työläisensäkään ole valmiit työskentelemään kohtuusvoitoilla ja kohtuuspalkoilla.