Helatorstaina 29. Toukok.

Klo 6,30 aamulla lähdettiin 4:llä valtion laivalla Tallinnaan huvimatkalle. Eläköön, Nordvakten, Vilmanstrand ja Turunmaa. Noin 250 edustajaa ja heidän omaisiaan sekä eduskunnan palvelusväkeä mukanaan. Tallinaan tullessa hieman satoi. Virolaisia ei juuri ollut vastassa. Käydään kaupungilla. Jossain paviljongissa, kesäteatterissa tervetuliaispuhe ja kahvit. Puhui Viron perustavan kokouksen ensimäinen varapuhemies. Relander vastasi. Jakauduttiin kolmeen joukkoon ja käytiin katselemassa kaupungin merkillisyyksiä. Kaupungin ikivanha rakennustapa on mielenkiintoinen soukkine, mutkikkaine katuineen.
Päivälliset tarjottiin Estonia-teatterissa. Siellä puhui Viron perustavan kokouksen 2nen varapuhemies ja Relander taas vastasi. Sitten puhui Setälä. Viron sosialistien puolesta puhui Suomen sosialisteille joku ja vastasi Voionmaa. Tässä kävi situatsioni merkilliseksi. Viron sosialistien puolesta kiitettiin Suomen sosialisteja saadusta avusta, mutta Suomen sosialistit ovat olleet kaiken aikaa tätä apua vastaan. Kun nyt Viro pääsee jaloilleen – se kenties potkasee meidät syrjään ja asettuu yhteistoimintaan vain sosialistien kanssa. Jouduttiin kummalliseen tilanteeseen!
Viron hallituksen jäseniä ei minullekaan, vaikka olin isosti, Suomen hallituksen jäsen, esitelty, enempää kuin Luopajärvellekään. Ryhmäläiseni pyysivät minua puhumaan. En suostunut. Olin ajatellut runollista puhetta Väinämöisen paluusta, mutta tunnelma haihtui kun sosialistit veivät aseman.
Ja mitäs ollakaan: johtajain pöydästä nousee Relander kolmannen kerran puhumaan!
Näin hymyä syrjäytettyjen edistysmielisten huulilla.
Viron hallitus oli karttanut tulla kosketuksiin kansaamme.
Palattiin kotiin.
[vastap. sivulla, lienee puhejäsennys]:
Tänään astuu Suomen kieltolaki voim.
Kehityksen laillisuustaistelun tulos.
Katsaus raittiustaisteluun Suomessa.
Mikä aiheutti suurlakossa kansallisen kieltolakivaatimuksen?
Asevelvollisuus kansansiveyden puol.
Kieltolaki yhteisk. suojeluslakina.
Vastustajain perussyyt.
Kutsumus taisteluun: joko – tahi –
Kieltolaki pannaan nyt toimimaan. Väkijuomavarustukset on valloitettu. Kansasta riippuu kykeneekö se pitämään valloituksensa – vai sortuuko vielä orjuuteen.
Mobilisoitava: yhteiskunnalliset voimat, tiede, taide, uskonto.
Ihmiskunta hirmumyrskyssä.
Aallon harjalla – pohjassa.