I. Pääsiäisp. 31. Maalisk.

Saksalainen lentokone kierteli tänään kaupungin yläpuolella.
Viipuria ja Turkua
pitäisi tänään piirittäjäin – saksalaisten pommittaman.
Tampereeen antautuminen
tiedot ovat yhä hämäriä.
Se valkokaartilaisia vievä laiva
joka täältä lähti toissa päivänä on saapunut Rääveliin.
Sanomalehtiä rintaman takaa! Tänään saimme taasen nähdä sanomalehtiä rintaman takaa jo toinen kerta 2 kuukauden kuluessa! – Nämä olivat 4 nroa Laatokkaa: helmikuun 26. maaliskuun 17, 12 ja 14 päiviltä. Pehmeitä ne jo ovat. Ne luetaan todella tarkoin. Paljon valoa saatiin rintaman takaiseen elämään.
M. m. kaksi tärkeätä tietoa:
Paljastus punaisen sodan alusta.
Kapteeni L. von Steding, joka kävi helmikuussa Ruotsista Helsingissä aikoen yrittää välitystä täkäl. sotivien valtojen välillä. Hänellä oli Suomesta tullessaan joukko valaisevia asiakirjoja, m. m. seuraava, Trotskin allekirjoittama, Smolnasta tullut sähkösanoma:
’’Toiminnan alkamisen hetki on tullut. Keskitetään 15,000 punakaartilaista Helsinkiin ja sen ympäristöön. Anastakaa valta. Vangitkaa hallitus.’’ (Laatokka no. 31).
Sellaista! Ja edelleen:
Tokoi ja kansan nälkä.
Lehtori T. Lehtinen kirjoittaa Laatokan 24 nrossa A[nton] K[otose]lle m. m:
’’Mitä elintarpeita on hankituksi saatu, niin kyllä se on kaikki porvarien ansiota, jota vastoin Tokoi & Kni ovat tehneet kaiken tehtävänsä elintarvepulan kärjistämiseksi. Vai mitä arvelee hra A. K. siitä, että tuo Amerikan rannan kiertäjä, kelmi ja isänmaan kavaltaja Tokoi on englantilaisessa sanomalehdessä ’’Manchester Guardianassa ’’antanut koko maailman tietää, ettei Englannin sovi mitenkään sallia Amerikasta ostettua viljaa tuoda Suomeen, sillä porvarit luovuttavat sen Saksalle saadakseen sieltä aseita työväestöä vastaan.’’
Sellaista.
Eräs Mannerheimin puhe:
Antrean rintamalla miehistölle helmik. 23 pnä pitämässään puheessaan lausui ylipäällikkö Mannerheim m. m:
’’Minä vannon sen suomalaisen talonpoikaisarmeijan nimessä, jonka ylipäällikkönä minulla on kunnia olla, etten pane miekkaani tuppeen, ennen kuin laillinen järjestys vallitsee maassa, ennen kuin kaikki linnoitukset ovat meidän käsissämme, ennen kuin viimeinen Leninin soturi ja huligaani on karkoitettu niin hyvin Suomesta kuin Vienan Karjalastakin.’
Keskustelua puolueista
oli Liakka järjestänyt luoksensa tänään. Oli Pullinen, Vuorimaa, Hytönen, Kerkkonen ja minä, paitsi kutsujaa. Keskustelimme Pullisen kanssa, minä ml. hän kp.
Pullinen ei itsekään tajua puolueensa tarkoitusta. Kerkkonen ja Liakka asettuivat minun kannalleni: ei sovi pelätä talonpoikaisen luokkapuolueen nimeä.
Uudestaan keskiv. klo 12.