Joulupäivänä 25. Jouluk.

Kävimme joulukirkossa, Anni, Kerttu, Paavo ja Minä – sekä Rellu. En mitenkään saanut viimemainittua jäämään ulos, vaan murtautui se kirkonporstuasta sisään. Kerttu lauloi sydäntäni liikuttavasti. Muuten oli vaikutus heikko. Saarnat kovin tavalliset. Vain 2 kynttilää – kumpasellakin puolella papin saarnalaatikon. Mutta nekin sammutettiin toisen saarnan kestäessä. – Tuuli itä-pohjassa, kovin hivelevän kylmä. ’’Uusi sivistys”. Sivistyneet palvelemaan ihmiskuntaa, ihmisyyden nousua. Kaikki tiede, taide, työ ja palvelemaan tätä tarkoitusta.
Tämä kirja on kirjoitettava pian niin että se ilmestyy keväällä. Sitä tarvitaan.
Sivistys on tähän saakka tarkoittanut henkilökohtaisten intressien ja harrastusten toteuttamista; nyt sen tulee tarkoittaa yhteiskunnallisten aatteiden viljelystä.
Ja silloin astuu esiin kysymys kaupungin ja maaseudun asutusmahdollisuuksista ja eduista. Kaupunki ei tarjoa mitään kehitysmahdollisuuksia, mutta sitä vastoin kaupunki kaikki. [tark. ”maaseutu”].
Ensin on minun tämä käsiteltävä tutkielmana. Sitten joskus kaunokirjallisessa muodossa.
Maanviljelyskulttuurilla tulee uuden sivistyksen luomisessa olemaan keskeinen tehtävä.
Takaisin maahan vie kaupunkilaistuhlaajapojat yhdessä nälkä, kulttuuripakko, hengenvapauden kaipuu, ihmisyyden luova kehityspakko!
Kunniantunto on nyt ihmisistä hävinnyt. Sen on hävittänyt kauppa, ahneus, kultaisen vasikan palvonta, väärät sukupuoli-ihanteet, harhaileva villi radikalismi – kaikki yhdessä.
Työ tulee olemaan uuden sivistyksen tärkeä tekijä. Työn-ilo astuu ostetun ilon sijaan.
Työn perusteelle, joka ei ole orjan, vaan sivistyneen, vapaan miehen työtä, luodaan uusi viihtymys, uudet traditsiot. Nyt onkin laiskuus ihanteena. Ihmiset eivät tiedä miksi jotain tehdään muuten kuin pakosta.
Uusi talonpoika. Pienviljelijä joka on tieteellisesti ja ammatillisesti perehtynyt ammattiinsa.
Hän on talvisin teollisuusmies, kotiteollisuusmies, jolloin taide saa uudet mahdollisuudet, suurteollisuusmies suurtehdas-jaos-toissa. Siten kulttuuri-ihminen monipuolistuu.
Uuden sivistyksen sisältöön tulee myöskin kristillisyyden perinpohjaisen uudistuksen vaikuttaa.
Kristillisyys on muutettava kuolleesta eläväksi momentiksi, usko kasvatettava teoksi.
’’Nykyinen sukupolvi’’ ansaitsisi oman kuvauksensa. Suomalainen sukupolvi. Se on tuote edellisen sukupolven ihanteista. Talonpoika jonka metsäkeinottelija osti rahalla irti maasta ja teki ’’rikkaaksi.’’ Torppari-sosialisti, joka on pääasiassa häätävän kapitalismin ja aikaansa seuraamaan pystymättömän ’’entisen talollisen’’ jälkeläinen. Laittomuus routavuoden tuote. Elämään kyllästyneisyys hengettömän sivistyselämän seuraus.
Tämä on ollut ihana joulupäivä. Kaikki lapset kotona. Rauha ja rakkaus kattomme alla. Kuinka minä nautin tästä rauhasta! Kunha[n] Jumalani vapauttaisi minut pian poliittisesta asevelvollisuudesta…