Juhannuksena 24. Kesäk.

Sataa, mutta päivemmällä kirkastuu. Ihanan lämmin. Eilen illalla oli Hautala Helmin ja Väinö Kotkasen kanssa täällä. Oli melkein huvittavaa kuulla Väinön kertovan epäilyksiään maalaisliittolaisten suhteesta ruotsalaisiin hallituksessa. Uusi Suomi oli istuttanut häneen uskon että sopimus ruotsalaisten vaatimusten toteuttamisesta oli olemassa.
Tänään kävelin Koskisen kentälle, mutta miehet olivat menneet vainiolle.
Huitalan Jaakko ja emäntä tulevat Faaringilta. He kutsuivat kotiinsa. Istuttiin hetkinen vähätuvan ylhäällä ja tarinoitiin.
Koskiseen menin uudestaan sieltä.
Pappi. Ajatuksissa askartelee vielä Saaninkosken eilinen käytös. Yhä kirkkaampana selvenee minulle, että hänen pää tarkoituksensa tänne tullessaan ei ollut äitini ripittäminen, vaan minun loukkaaminen. Heti hänen tultuaan näin, miten hän oli vihaa täynnä. Kun sanoin jotain hallitusmuodon valmistumisesta, ja toivostani että se johtaisi rauhalliseen elämään, hän äkäsi.
’’Minä en sitä usko. Hetkiseksi saattaa tulla rauhallista, mutta kyllä siitä tulee uusi kapina. Suomi menettää itsenäisyytensä. Ei se kansanvalta kykene sitä säilyttämään. Se ei muista Jumalaa. Niin on aina käynyt ja kaikkialla. Se on minun ajatukseni. Kansanvaltaa jumaloidaan. Ja mitäs tämä kansa nyt? Ei kukaan tottele lakia. Saarnasin eilen ahneudesta. Ne ovat panneet pankkiin 80 –60 –40-tuhatta. Sitä vain ajatellaan. – – – – – –
Tähän suuntaan hän puhkui.
Sanoin nöyrästi välttääkseni riitaa:
’’Niin, enhän minä ymmärrä.’’
’’Niin, enhän minäkään mikään diplomaatti ole, mutta….
Vaikenen.
– – –
Tänään kävivät rovastilaiset meillä. Ja tri T. Kaila rouvineen.
– – –
Kaupunkien kaikki lapset maalle! Kesäksi. Se olisi mahtava sosialinen toimenpide. Mutta miten järjestettävä? Ajateltava.
Toinen: Se raittiuspropaganda. Papit, opettajat, muut kansalaiset, raittius- ja nuorisoseurat, maamiesseurat, – kaikki mukaan. Järjestäminen Raittiusosastolle. Pyydettävä tarkoitukseen varoja 50,000:-
Kolmas. Sosialivakuutuspäätös valtioneuvostossa pian saatava aikaan.
Neljäs. Palvelijaolojen tutkimisen parantaminen.