Kesäkuun 21 p

Eilen illalla oli ryhmässä keskustelu 8-tuntisesta teollisuustyöpäivä-laista, etupäässä siitä, äänestetäänkö se lepäämään, vai annetaanko tulla laiksi. Ilmoitettiin, että suuressa valiokunnassa nyt oli saatu laista pois se, että täysikasvuiset lapset saavat tehdä isän töissä pitemmän työpäivän, meijerit pois lain ulottuvilta, liikkeet joissa työskentelee vähemmän kuin 3 henkilöä, ylityötä saa tehdä 4 kuukautena 50 % korotuksella. Lain hyväksymistä puolsivat Mäkinen, Lohi, Lantto, Pehkonen, Alkio, Niukkanen, Raatikainen, Juutilainen; ylivaalien uhkasivat äänestää Leinonen ja Saalasti.
Leinonen puollusti kantaansa näin: Laki vie perikatoon talouden. Ei kyetä lakia edes tulkitsemaan. Se on pantava nurin. Ei usko että parannuksia siihen tulee.
Äänestää yli vaalien sitäkin suuremmalla syyllä kun eduskuntaa on uhattu. Olisi heikkoutta ja pelkurimaista hyväksyä laki.
Saalasti äänestää yli vaalien. tahtoo tappaa lain. Ei saa taktiikan vuoksikaan leikkien sallia sen voimaan tuloa. Teollisuutta on suojeltava. Tulee työnsulkuja.
Alkio: Lain periaate, pyrkiä lyhentämään ruumiillisen työn tekijän työpäivää on niin inhimillinen ja oikea, ettei sitä saa kukaan kieltää. Mutta tämä laki on huono siinä että se ulotetaan aloille jossa se synnyttää mahdottomuus-tilanteen. Jos me äänestämme lain lepäämään, on meillä uudet vaalit lokakuulla. Silloin tulevat sosialistit paljon lukuisampina, laki astuu voimaan ja työväellä on uskonsa sosialismiin edelleen eheä. Mutta jos annamme lain tulla voimaan, kansa saa kokea sitä. Silloin voi vaaleissa jo vaaka kallistua meidän puolellemme. Niin ikään voi hallitus tehdä tästä aiheen jättää paikkansa. Jos nyt joutuisivat porvarilliset hallitukseen, siitä seurasi suuri sekasorto maassa ja sosialistit olisi vapautettu siitä vastaamasta. Lain huonous ei parane yli vaalien äänestämällä, mutta se paranee jos kansa saa sitä koettaa. Jos ei kansa kokemuksen perusteellakaan tahdo siihen muutosta, eikö laki silloin lienekään niin huono.
Anarkian pelko ei tässä saakaan olla persoonallinen vaan yhteiskunnallinen. Turhaa on puhua pelosta. Porvarilla voi olla tätä lakia äänestäessä pelko ansaitsemistilaisuuden menetyksestä. Se on pahempi pelko kuin pelko yhteiskunnallisesta anarkiasta. Edellinen koskee itseä, jälkimmäinen kansaa.
Tähän yhtyivät kaikki ne jotka olivat valmiit alistumaan lain hyväksymiseen.
– – –
Sittemmin käsitteli ryhmä prokuraattori Svinhufvudin esittämää kysymystä: otetaanko ent. kenraalikuvernööri Seyn Suomen oikeudessa vastaamaan teoistaan, vai ei? Venäjältä on tehty tarjous.
Ryhmä päätti mielipiteenään ilmoittaa, että jos Suomen lakien mukaan hänet voi täällä kunnollisesti tuomita esim. valtiopetoksesta, otettakoon. Ellei tämä käy laatuun, pysyköön Venäjällä.
– – –
Suuren valiokunnan jäsenet meidän ryhmästämme velvoitettiin aina ennakolta keskenään neuvottelemaan ja sopimaan yhteisestä menettelytavasta ja samansuuntaisesta asiain käsittelystä.
Toverimme J. Niukkanen ilmoitti kihlautuneensa. Nostettiin ja hurrattiin. Lähdettiin kappeliin juomaan kihlajaiskahvit.