Keskiv. 19. Marrask.

Juho Hollo kävi aamulla luonani. Juttelimme 2 tuntia. Se on sydäntä särkevä asia: Kaksi rehellistä, hyvää ihmislasta ovat seisoneet vieri vieressä toistakymmentä vuotta avioliiton siteissä ja nyt side heltyy, Juho tahtoo saada olla erossa, sillä he ovat toisilleen vieraat. Juho on särkynyt jo veljensä menetyksen kautta. Sitten: heillä ei ole lapsia. Se on minusta perussyy. Huomaan että Juhossa on alkanut vaikuttaa uskonnollinen tunne, sitä hän kaipaa Allista. Heillä ei ole mitään joka heitä yhdistäisi. Se on murheellista. Mutta Juho tahtoo antaa asian olla toistaseksi näin. Hän ei tahdo eroa. Hän odottaa että se voisi tapahtua uudella pohjalla. Ajattelee uutta yhteiselämää mahdottomaksi entisellä pohjalla.
Nyt on minun tavattava hänen vaimoaan. Minä luulisin, että uskonnollinen pohja heidät voisi yhdistää. Sain myös sen vaikutelman ettei Juho ole jyrkkä.
Siinä on vielä sitten pieni syrjä-episodi, muuan koulutyttö. Sitä en pidä merkitsevänä.
Juho on ollut liian paljo yksin, omine mielikuvineen.
Muuten on asia kokonaisuudessaan tämä: Nuoruudessa tilapäinen kiintymys ja avioliitto ilman syvempää harkintaa.
Sitä pidän miellyttävänä että Juho pitää Jumalan johdon tosiasiana ja että hän panee suurta huomiota uskonnolliselle voimalle. Toivon että tästä löytyy yhtymiseen ja uuteen ymmärtämykseen johtava tie. Hän sanoo, että Alli on uskontokielteinen. Nyt kun menen kotiin, tapaan hänet Hollossa. Minä luulen, että tätä asiaa voi korjata.
Olen nykyään joka aamu ja ilta sulkenut rukouksiin tämän nuoren pariskunnan. Jumalaa he tarvitsevat avukseen.
Nyt ymmärrän myöskin Juhon hermostuneisuuden syyt. Mutta jos Jumala suo voimia, teen kaikkeni tämän parin yhdistämiseksi. Asetun pitämään heidän välillään yllä yhteyttä. En laske heitä irti! Sen käsitän heidän elämänonnensa ehdoksi.
Pastori Sirenius kirjoittaa tänään minulle, haluten selostaa matkahavannoitaan kirkolliselta tutkimusmatkaltaan ulkomaille, sekä saada keskustella kanssani kirkollisista uudistuksista. Merkillistä, että hän tästä haluaa juuri minun kanssani puhua! Teen sen suurella ilolla.