Keskiv. 22. Helmik.

Yhä jatkuvasti paljastuu tietoja kapinauhasta:Viipurissa oli entinen Viipurin läänin hallituksen esittelijä, nyt tilanomistaja ja hevosmies.
Mamejeff jossain tilaisuudessa kolmen hengen kuullen sanonut tietäneensä Ritavuoren kuolemantuomiosta jo pari päivää ennen kuin se tapahtui.
Asia joutui sattumalta jonkun meikäläisen tietoon. Hän ilmoitti sen maaherra Relanderille.
Tämä pani heti toimeen tutkimuksen. Ja nuo kolme todistivat että Mamejeff todella lausui niin. Hän sanoi kuulleensa ”eräältä mieheltä,” mutta ei tiennyt mistä. Nimellä etsittiin hotellikirjoista. Löydettiin. Mitä hän on sanonut, ei vielä tunneta.
Tänään on eduskunnassa kova myrsky palvelusajan pituudessa asevelvollisuuslaissa.
Sotaministeri kertoo juuri minulle että nyt on Vilkama antanut määräyksen Viipuriin Yrjölälle, että Gajevski on asetettava heti virkaansa. Seuraus, että 26 upseeria ottaa eronsa. Sotaministeri on äärettömän levoton. Hän sanoo, että näin tehdessä tehdään hänen asemansa mahdottomaksi. Sanoin että me tunnemme hänen asemansa vaikeuden. Me tukeamme ja kannatamme häntä kaikessa mikä koskee ryssäin poistamista. Sanoin, että kannatan 1 v. palvelusaikaa, mutta ryhmässä ei voi saada sitä läpi. Yhtenä syynä meillä vastustaa nyt pitkää palvelusaikaa, on juuri tämä ryssäläisten upseerien valta armeijassa. Ne pois! Mutta minä en tahdo puhua nyt julkisesti asiasta. En puhu ollenkaan. – Hän ymmärtää minua ja meitä, mutta on kovin levoton Gajevskista. Hän mainitsi että tämän asian takana on presidentti!