Keskiv. 22. Syysk.

Aamulla paksu sumu. Haihtui maahan. Sitten kaunis ilma. Tämä maailma on todella murheen laakso. Olen innostuksella seurannut prof. Hannes Gebhardin taistelua pankkien korko- ja tantiemipolitiikkaa vastaan. Ja nyt viimeiksi hän Pellervossa hyökkää Valion tantiemi-järjestelmää vastaan.
Mutta nyt Sv. Pressen kirj. että prof. Gebhard on nyt itse 15 vuotta ollut maatalousprofessorina ja kantanut palkan siitä, vaikka on koko ajan ollut virkavapaana ja nauttinut sairaslomaa. Kun hän on samalla ollut Keskuslainarahaston johtaja, kuulunut erinäisten keskusosuuskuntien johtokuntiin ja nauttinut niistä palkkaa, niin tulee hän itse sangen omituiseen valoon. Olen taas viimeaikoina häntä ihaillut hänen taistelunsa vuoksi korkopolitiikassa, mutta jos tämä on tosi – keneen tässä maailmassa enää voi luottaa?
Samalla kerrotaan, että Ln osuuskauppa on nyt lopullisesti ostanut Maamiehen kartanon 250,000 mk ja varaston inventaariosummasta! Noin 200,000:-. Se ei kannata. Se merkitsee 500,000 lisävelkaa, korkoja vuodessa 50,000:- kuluja ja tappioita ensi vuotena vähintäin 100,000:-!
Minä pyydän eroani hallinnosta ensi kokouksessa. En halua olla mukana tässä asiassa enää. Varsinkin kun viime kokouksessa päätettiin säästökassakorko 8 prosentiksi, joka osaltaan tukeaa pankkien korkeata korkokantaa. Näin tulee osuustoimintaliike tukeamaan korkean korkokannan jatkuvaisuutta, osuustoimintaliike, jonka tulisi toimia sen laskemiseksi!
Minun on vetäydyttävä syrjään, sillä pakko näkyy vaativan astumaan taisteluun näitä harhasuuntia vastaan.