Keskiviikko 10 Huhtik.

Rauhan puuhista uneksin viime yön. Näin m. m. rauhanpuun. Se oli olevinaan mänty, aivan sokeritopan muotoinen, suuri, noin 2 ½ metriä läpimitaten, ilman oksia, huipussa vain joku tupsu.
Kansankokouksiin puhumaan olin menossa. Suunnattomasti väkeä liikkeellä.
Kotiin
luulin viime viikolla jo näihin aikoihin pääseväni. Täällä olemme Kertun kanssa. Kertun täällä olo lievittää niin paljon ikävääni, että rohkenenpa sanoa, se lienee pelastanut minut sairastumasta, kenties jostain hullun yrityksestä pyrkiä rintaman läpi tuolle puolen. – Mutta viikon kuluttua lienemme molemmat kotona. (Tämä kirjoitettiin aamulla.)
Helsingin punarosvot varustautuneet. Kerrotaan varustetun aseistuksella ja osittain miinauksilla seuraavat paikat. Kalevan talo (Seurahuone) Sos.nuorisoliiton talo, Metsähallitus, Astoriahotellin talo, Ruotsalainen Teatteri, Erottajan ja Pikku-Robertin kulmassa ent. Suomi yhtiön talo, Kaptenin ja Tehtaan katujen kulmatalo, Vuorimiehenk. 1, Kenraalikuvernöörin talo, Senaatti (miinattu), Poliisilaitos (miinattu), Säätytalo, Kallion ja Nikolainkirkot, Pitkäsilta ja Töölön silta (miinatut), Uudenmaan kasarmi.
Tampereella
ilmoitetaan olleen 2000 kaatunutta punaista, joista 1200 venäläistä.
Suomen Pankin ryöstö.
’’Kansanvaltuutetut’’ ovat mennessään kokonaan tyhjänneet Suomen Pankin ja Valtiokonttorin arvopapereistakin. Kaikki ulkomaiset obligatsionit on varastettu. Niitä lie ollut yli 200 miljoonaa.
Senaatin ryövärit
Senaatti on ryöstetty puti puhtaaksi. On viety kaikki kirjoituskoneetkin, jopa yksin rautalapiotkin.
Työmiehen toimitus
on niin pakosalla, että siellä kuuluu olevan vain joku Vilmi ja nähtävästi uutena tähtenä Irmari Rantamala.
Rouvia ja neitejä
oli eilen olut tarjoutumassa laivain lastaustöihin venäläisiin laivoihin, että ne ehtisivät pikemmin. Ei ole tietoa, niitä pakkotyötoimistossa tähän vastattiin.
Uusi todistus siitä, että vallankumous johdettiin Venäjältä.
Nas. Vjek No. 68. Huhtik. 9 p. (Otettu Tukholman Morning Post -lehdestä)
’’Suomen vallankumous on Smolnan käsissä. Trotski on lähettänyt Suomen vallankumouksellisille seuraavan sähkösanoman:
Hyökkäyksen hetki on tullut. Minä olen keskittänyt Helsingin ympärille 15,000 miestä, jotta voidaan ottaa valta ja vangita hallitus.’’ –
Tämän uutisen on antanut Kansankomisarion Pietarin kommunin sanomalehtitoimisto.
Siis: Suomi on uhrattu, Suomen valtio, kansallinen olemus, työväen asia, kaikki, – koekaniiniksi maailman yhteiskunnallisen vallankumouksen alttarille, ja Venäjän juutalaisten rosvoseikkailulle!
Narri-punakaartilaisia
Kirjaltajia oli sunnuntaina kutsuttu kokoon mennäkseen yhdessä vallankumousruumissaattoon. Heille pakotettiin kiväärit mukaan, että olisi ’’komeampaa’’.
Illalla klo 4
Alkaa asema selvitä!
Smolna on lukossa.
Senaatti on lukossa!
Säätytalolla vielä joitakin häärii.
Punakaarti antautuu!
Punaisilla on ollut kokous äsken ja siinä ovat ne päättäneet antautua – koska johtajatkin ovat jo karanneet ja taistelu on turha. Tämä päätös tehtiin vastaukseksi ultimatumiin jonka saksalaiset olivat antautumisen johdosta esittäneet, ja johon vastaus on annettava klo 4:ään.
Vähän myöhemmin: Punaisilla uusi kokous. Valittu uusi esikunta. Aijotaan sittenkin vastustaa. Päätöstä ei tätä kirjoitettaessa ole vielä tehty.
Olen jo siitä saakka kun johtajat karustivat edeltä, ollut varma, ettei täällä mitään taistelua tule.
Sanotaan että nämä täällä olevat punakaartilaiset ovat niitä, jotka täällä ensin kaartin muodostivat, ja että ne herrat eivät ole olleet rintamilla ollenkaan.
Pakotoimia
Rautatielle ajetaan punakaartin varastolta. Ryssän laivasto liikkeellä.
Haapalainen vangittu?
Kerrotaan: Matkalla Viipuriin on keksitty Haapalaisella yksityisvaroja 300,000 mk. Otaksuttu hänen ne varastaneen yhteisvaroista. Vangittu.
Itkeviä punakaartilaisia
ovat useat nähneet kaduilla.
Eräät punakaartilaisten akat
ovat vimmoissaan. Uhkailevat Amerikkaan menolla. – Pitkällä puulla! Toivottavasti toveri Vilson ottaa avosylin vastaan!
Grankullassa ja Hyvinkäällä
kerrotaan meidän miesten nyt olevan.
Panssarijuna klo 6.
lähtenyt rannikkokanavalle. Ilmeisesti turvaamaan näiden pakoa Pietaria kohti.
Mutta Hyvinkäältä ja Riihimäeltä kai ei enää pääse!
Asema
on nyt uusi. Elämä alkaa pulputa suonissa ja hermoissa. Suomi alkaa uudestaan elää. Usko alkaa taas orastaa. Silloin tällöin pamahtelee, milloin joku upotettava englantilainen tai ryssän alus, milloin kanuuna. Korvat ovat herkistyneet odotellessa vapauttajia. Helsinki, joka yli 2 kuuk. on ollut kamalimmassa vankeudessa, alkaa tuntea porttien punaisten saranain kitinää. Punaiset alkavat itkeä. Historia ja kohtalo irvistää heille nyt toista naamaansa. Suomi odottaa vapautustaan, lähteäkseen puhdistuksen jälkeen uuteen historialliseen tehtäväänsä.
Huomenna ryhmäkokous klo 12.