Keskiviikko 27 p.

Viime yönä kirjoitin pienen kirjelmän täällä Ilkkaan. Lähetin sen rintaman yli erään kanssa, joka sinne pyrkii. Tuskin se menee. Harju pisti viime yönä unissani erään kirjeen käteeni, mutta se tuntui ikään kuin katoavan samassa.
Olin olevinani jossain kokouksessa jossa alustin jotain kysymystä, en muista mitä. Mutta kokous hajosi ilman että päätöstä saatiin aikaan.
Ilkan puolikkaan Helmikuun 11 p:ltä sain tänään. Sekö se oli, jonka Harju jo yöllä unissani toi?
Lienevät tunteeni tulleet näinä viikkoina vielä tavallista herkemmiksi. Mutta kyllä minä polvistuin taasen Jumalan edessä kuin luin Vuorikosken kamppailun, kilpailun poikansa kanssa siitä, kumpi saisi mennä rintamalle…
† Väinö Hollo on koleraparakilla. Nyt saimme siitä tiedon…!
Minun ystäväni, Väinön vanhemmat!..
Kalliin uhrin saitte luovuttaa.
Kuoleman sanansaattaja kulkee nyt nopeasti hyvin monissa Suomen kodeissa. Se tulee hieman jokapäiväiseksi ja tunteet tylsyvät sen suhteen.
Oma tunnelmani omasta kohtelustani on etupäässä: välinpitämätöntä väsymystä. Kaikki julkinen työ, yhteistyö pyrkii näyttämään turhalta. Etelä-Pohjanmaalta tulevat tiedot muuttavat tätä harmautta. Näen yhteishyvän harrastuksen siellä versovan. Se, se kuohuttaa kyynelvirtaan: miksi en saa olla siellä mukana? Mikä tarkoitus on sillä, että minun tulee olla nyt täällä? Vai onko se vain joutava, ilkeä, tarkoitukseton sattuma?
Etelä-pohjalainen tunnelma herättää minussa vireille halun: luoda uusi, kokonainen ohjelma Suomen tulevaisuuden rakentamista varten.
Joukkosielu kansanvaltuutetuissa.
Ruotsin sosialistien lähettiläs oli eräälle porvarille ihmetellen kertonut tehneensä sen havainnon: että kun puhuu yksitellen näiden kansanvaltuutettujen kanssa, ne puhuvat järkevästi ja ymmärtävät, ettei tämä kumous onnistu, mutta kun heitä on yhdessä 2 – 3 niin heti ääni kellossa muuttuu ja he puhuvat aivan päin vastoin.
Piika-kauhu. Erään perheen herra ja rouva eivät uskalla olla ollenkaan kotona, peläten piikain ilmiantoa. Heillä on siis 2 piikaa suuressa lukaalissa hallitsemassa, herrasväen piiloillessa muualla.
Kaavoja luodaan
täällä jo uusiksi suunnitelmiksi maaseudun yhteiskunta- ja sivistysolojen uudistamiseksi. Mutta minä sanon: kaavojen luominen ensimmäisenä on sitä vanhaa. Maaseutu ei voi niiden avulla tätä mädännyttä kaupunkia uudistaa.
Kaupunkilaiselämän uudesta syntyminen on tärkein.
Kulttuuri ihmisten herääminen yhteiskunnallisesti, kristillisyyden herääminen yhteiskunnallisesti, se on tärkeätä. Kaavat ja muodot syntyvät itsestään.
Tämän yhteydessä ohjelmani vuodelta 1905 on otettava tarkistettavaksi.
Amerikan Suomen itsenäisyystunnustusta ei ole annettu Bolsevikkihallituksellemme.
Lähettiläät poistuvat Pietarista.
Englannin ja Ranskan lähettiläät poistuvat Pietarista. Niiden pitäisi huomenna saapua Suomeen ja tämän kautta mennä kotimaahansa. Pietarin valloitus syynä.
Leninin matka keskeytynyt Brest Litovskiin sen johdosta että rautatie on rikki.
Ympärysvaltain upseereja on ollut Pietarissa, aikeissa ryhtyä avustamaan Venäjää pyhässä sodassa, mutta nyttemin poistuvat tultuaan vakuutetuksi ettei siitä tule mitään.
Amerikasta viljaa on tulossa Narviikiin, mutta sen Suomeen saapuminen riippuu Amerikan täkäläisten edustajain harkinnasta.
Hjelt on sähköttänyt Saksasta, että ’’Suomen asiat on hyvällä kannalla’’.
Mannerin ja Elorannan puheilla rauhanvälityksestä on ollut joku kauppias Salonen. Oli saanut heistä sen käsityksen, että herrat pitävät asemaa epätoivoisena.
Ruotsin vapaaehtoisia on ilmoittautunut Suomen taisteluun 62,000.
Rautatievirkamiehet, jotka ovat lakossa, on komennettu pois huoneistaan.
Yleinen rynnäkkö voidaan alottaa ensi viikon puolivälissä.