Keskiviikko 7. Toukokuuta.

Ministeriöön tulin klo 9. Valiokunta käsitteli eilen Raittiusosaston ohjesääntöön tekemät muutosehdotukset. Muutamia lähetystöjä ja yksityis-kävijöitä; Kuopion maaherra Ignatius pyytämässä puol–toa varojen saantiin kunnallispäiviä varten; tri Hahl Italian lähettilääksi Roomaan, y.m.
Valtioneuvosto käsitteli loppuun Raittiusosastoa koskevat säädökset.
Sitten tuli esiin Hallitusmuoto. Kiisteltiin hieman kielipykälistä, presidentin veto-oikeu-desta ja presidentin vaalista. Äänestettiin presidentin vaalitavasta, jolloin 8 äänellä 5:ttä vastaan päätettiin että presidentin vaalin toimittaa eduskunta.
Kysymyksestä saako ja miten, presidentti siirtää sotajoukkojen ylimmän johdon toiselle henkilölle, syntyi keskustelua. Yleensä oltiin sitä mieltä, että tällainen vallan siirto tapahtuu valtioneuvostossa; minä vaadin: valtioneuvoston suostumuksella.
48 §:lässä ehdotin pois kielirajamomentin, kannattivat Hahl, Luopajärvi, Kallio, Erkon ehdotus sai Vennolan, Soinisen, Collanin, ja Erkon äänet; Söderholmin jyrkempi: Söderholm, Ehrnroth, Castrén, Voss-Skrader, Ramsay ja Valden. Kun asia oli menossa siihen, että Söderholmin ehdotus olisi tullut päätökseksi, luovuimme Luopajärvi, Hahl ja minä ehdotuksestamme saadaksemme vähemmän vaarallisen ehdotuksen hyväksytyksi.
73 §. Sotaministeri katsoi sotilaitten komennuskielenä pitävän olla suomi, saman Voss-Skrader. Molemmat puolsivat ruotsalaisten kokoamista erityisiin komppanioihin ja pataljooniin.
Kesken kaikkea, klo 9,15 illalla, toi sotaministeri tiedon, että Aunuksen kaupunki oli tyhjätty bolshevikeista.
Äänestys sotilasehdotuksesta. Söderholmin pitemmälle ruotsalaisuuteen menevä ehdotus 4; Erkon ja Söderholmin 1. Ministeri Valdenin 5, Alkion 4. Päätökseksi tuli ministeri Valdenin ehdotus.
Oltiin istunnossa klo ½ 12 asti.