Keskiviikkona 20 p. Helmik.

Ryhmästämme oli täällä koossa Vuorimaa, Niukkanen, Juutilainen ja valtuuttivat minut ottamaan toistaseksi osaa ryhmien välisen jaoston kokouksiin. Kallistuttiin siihen mielipiteeseen, että eduskunta voisi hajallaolonsa ajaksi antaa vallan hallitukselle kunnes vaalien jälkeen uusi eduskunta kokoontuu.
Ennen hajoamista olisi saatava torpparilaki, maantielaki ja kyytilaki.
Hallitusmuotoa ei voitaisi hyväksyä hallituksen esityksen muodossa.
Mutta minä esitin sen mahdollisuuden että se kenties olisi hyväksyttävä, jos tilanne näyttäisi siltä, että kehitys menee vielä enemmän oikealle.
– – –
Koleraparakilla oli Kokko ollut katsomassa. Yhdessä salissa 36 ruumista porvareita. Ne olivat kauheasti silvotut dum dum -kuulilla, puoli päätä poissa leuka, otsa j.n.ep. Useat vuoteeltaan otetussa aluspuvussa: yhdellä vain yöpaita, toisella alushousut, joku housut puolivetimissä, jollakulla toinen kenkä, jollakulla sukat j.nep.
Muissa huoneissa ei käynyt katsomassakaan. Nämä piti olleen niitä Porvoosta paenneita, sekä kodeistaan ammutuita.
Eilen ammuttu 2. Porvoosta oli eilen tullut kaksi nuorukaista jäitse, ryssät ampuivat. Toisen meni kuula kurkun taitse, jäi henkiin, toinen kuoli heti. Henkiin jäänyt tekeytyi kuolleeksi. Ryssät tulivat ja ryöstivät putipuhtaaksi, jättivät alusvaatteissa jäälle. Rosvojen mentyä, yritti ammuttu kaupunkiin. Hänet tapasi auto. Vei Kirurgiin.
Kiristyksiä. Merisotilaat kuuluvat käyvän kiristämässä joissakin suuremmissa liikkeissä, esim. Hankkijassa. Eivät kuulu onnistuneen.
Edustajia huhutaan aijottavan taas vangita, jos Mannerheim voittaa Tampereella.
Hirmutekoja Vihdissä. Faneeritehtaan johtaja Elias af Hällström on ammuttu. Hänen maatilansa vouti pakeni heinälatoon, makasi siellä 2 päivää. Sitte löydettiin. Yritti paeta katon kautta, ammuttiin. Kunnallisneuvos Emil af Hällström, edellisen isä, on järkytyksestä halpautunut.
Venäläiset poistuvat. Tampereelta ovat poistuneet venäläiset niin ettei enää liene kuin 70.
Punakaartilaisia Tampereella pitäisi oleman kymmenentuhatta. Tänään on täältä punakaartilaisia lähtenyt jonnekin rintamalle.
Venäläisiä on täällä hyvin vähä.
Maanviljelyshallituksesta
Eräänä päivänä soitti Brander Mv hallitukseen. ’’Mitä siellä nyt tehdään?’’ ’’No eihän täällä. Aijotaan lähteä tarkastamaan (?) valtion tila. ’’Mutta eihän se on valtion?’’ ’’Eikö?’’
Hallituksen hermostuneisuus, pistää silmään jokaiselle joka tulee tekemisiin heidän kanssaan.
Kuinka hirveästi murhia täällä lie tehtykään? Nyt puhutaan niistä taas joka päivä.
Pääesikunnan Sähkösanoma
Vilppulassa tapahtunut suuri taistelu. Punainen Kaarti menettänyt n. 800 kuollutta ja n. 1000 haavoitettua. Rintamalle saapunut järeää tykistöä ynnä 200 konekivääriä. Vapaaehtoisia liittyy hyvin paljon. Pääjoukko nousee 55,000 mieheen. Mieliala armeijassa erittäin hyvä. Ruotsista saapunut 4 laivaa tuoden ruokavaroja ja ampumatarpeita. Ruotsi antanut Venäjälle ultimatumin. Ruotsin laivasto sotavalmiina. Saksan laivasto tullut Suomen lahteen. Huhut Antreasta kumotaan. Yhteys Tampereen kanssa on katkaistu. Karjalan ja Savon jääkärit valmistuvat hyökkäämään etelään päin. – 18.II.1918. Pääesikunta.
Laivaston miinaus. Ilmoitetaan, että Helsingissä oleva Venäjän laivasto on miinattuna saksalaisten tulon varalta.
Verilöylykö? Hälistään, että eilen olisi punakartilaisten kesken täällä äänestetty verilöylyn toimeenpanemisesta. Silloin pitäisi vain 2 ääntä nousseen sitä vastaan, muiden puollustaessa.
Huhuun ei kuitenkaan vakavammin uskota.
Jos niin on, ja minä en enää tapaa omaisiani, enkä ystäviäni, niin tunnen tällä hetkellä, että Suomi vapautuu. Verikaarti surmaa meitä, aseettomia voimattomassa vimmassaan, kun huomaa aikansa lyhyeksi. Te, jotka nostatte Suomen uudestaan, asetatte sen jaloilleen, antakaa sen hallitukselle ja valtiolle jalot tehtävät. Tehkää ihmisille oikeutta, lopettakaa köyhyys maasta, nostakaa Suomi kukoistukseen. Ne, jotka makaavat verisellä tantereella, eivät ole silloin tyhjän vuoksi kuolleet.
”Vilppulasta’’ Työmies tänään kertoo: ’’Vilppulan rintamalla laukausten vaihtoa ja tiedustelijain toimintaa. Punakaartilaisten joukot etenevät.’’
Vertaa tämä uutinen edelläolevaan Pääesikunnan sähkösanomaan!
Anarkistit lienevät lehdessään tänään kehoittaneet ryhtymään murhaamiseen ja ryöstöön; murhattava kaikki 17 vuotta täyttäneet.
KVS:ssa toimitettiin tänään tarkastus. Etsittiin kirjoituskoneita! Niin kuulutaan tehdyn muuallakin.
Ruotsalaiset vallaneet Ahvenanmaan, kertoo eräs venäläinen lehti. Sen siis jo saivat sosialistit aikaan, että Ruotsi sai tähän syytä!
Ruotsin lähettiläs kerrotaan ilmoittaneen Mannerille, että Ruotsin hallitus ei tahdo sekaantua Suomen asioihin sen vuoksi, että Suomessa on sosialistihallitus. Mutta Ruotsilla on Suomessa muita intressejä jonka vuoksi eivät voi suvaita bolsevikkihallitusta.
Saksa on hylännyt Venäjän nyt pyytämän rauhan tarjouksen.
On alkanut jo marssia Pietariin Väinälinnasta, Rovnoon [Grodno], ottaen 2500 vankia, monta sataa tykkiä, paljon ampumavaroja. Vastarinta heikko.
Repupligan-laivalla täällä satamassa ovat anarkistit päättäneet, etteivät tunnusta mitään poiskäskyä, vaan jäävät tänne.
Kirkkonummelta on valkokaartilaisilta tullut tervehdys että he voivat hyvin. Heillä on 300 ratsumiestä aina vartiopalvelukseen. Voivat aina vastustaa 8 –10,000 punakaartilaisen hyökkäykset.
Kävimme tri L:nd:lla. Viereisessä talossa, jossa asuu rikasta väkeä, olivat juuri punakaartilaiset.
Kysymys sisällisessä sodassamme on nyt, sen jo alkavat työläisetkin ilmeisesti huomata, anarkiasta ja järjestyksestä, eikä suinkaan työväen vallankumouksesta.
Siksipä yleinen mieliala alkaa kaduillakin jo yleisesti kääntyä punakaarteja vastaan.
Palmstjernan sähkösanoma
joka oli saapunut Poriin 12 p. tk. oli tällainen:
’’Ruotsin sosialidemokratinen puolue on julkaisemassaan manifestissa ilmi lausunut surunsa sen johdosta että Suomen sosialidemokratinen johto nyt käy sisäistä sotaa mitä laajimmilla perusteilla valittua kansaneduskuntaa vastaan ja siten saattaa vaaraan Suomen vasta saavutetun itsenäisyyden sekä antaa venäläisille sotilasjoukoille aiheen sekaantua Suomen sisäisiin asioihin ja avaa ovet Venäjän bolsevistisille vallanpitäjille. Samalla vedotaan Suomen työväen puolueeseen, että se ei hylkäisi Ruotsin välitystä.’’
Ruotsin sosialidemokr. puolueeseen, josta tässä on kysymys, kuuluu 300,000 jäsentä, kun sitä vastoin L. Höglundin ja Lindhagenin johtamassa Ruotsin bolsevistisessa puolueessa on ainoastaan 17,000 jäsentä.