Keskiviikkona 31. Heinäk.

Kävin Vaasassa. Hallitusmuototaistelu käy yhä korkeissa laineissa. U.S:kin jo alkaa taipua kuninkaan vaaliin 1772 v. hallitusmuodon perusteella. Kansan arvostelukyky saa lehdeltä täyden epäluottamus-lauseen. Saksan ja Suomen välisi[st]ä liittosuhtei[s]ta siltä varalta, jos monarki sieltä tulee, ei ole vielä annettu edes eduskunnalle yhtään tietoja. Rauhan- ja kauppasopimus olivat jo varsin epäedulliset Suomelle. Hallituksen edustajat professori Erich enempää kuin Hjeltkään eivät olleet ymmärtäneet ollenkaan niitä asioita. Tunnustaneet itse.
Nyt jos me otamme Saksan kädestä esim. Kreikan ent. vararikkokuninkaan, hän tulee olemaan paikastaan aina kiitollisuuden velassa Saksalle, eikä niinkään Suomelle. Tanskalainen, joka unohtaen Slesvik-Holsteinin kohtalon, on valmis Saksan välikappaleeksi menetettyään paikkansa Kreikassa. Sellainen mies olisi vaarallinen Suomen vapaudelle.
Me emme vähääkään tiedä mitä tarjoo Saksa takeita siitä, että edut, joita monarkia Suomelle tuottaa, ovat todella sellaisia, että tasavaltaisen vapauden voisi ajatella vaihettaa niihin.
Hbl. on taasen puhunut. Se on valmis mielummin ottamaan tänne saksalaisen sotilasdiktaturin kuin tasavallan!
Se on viikinkipolitiikkaa se!