Lauant. 10. Helmik.

Vaasaan. Miehen ei saa onnettomuuksissa lannistua vaan pitää karaistua. Alan jo tuntea varmaa nousua lamauksestani. Jos vain nyt järjestyisi niin, että Söderström Oy. ostaisi minun kootut teokseni, eivätkä ne joutuisi jonkun vastenmielisen nurkkakustantajan käsiin, niin kaikki järjestyisi vielä. Silloin uusi teossarjani, jonka tunnen varmasti syntyvän, jos vain nämä asiat järjestyvät, saisi luonnollisessa järjestyksessä mennä sinne.
Olen nyt ajatellut, että kirjoitankin 90-luvun kuvauksen jatkona ”Patriarkkaan”. Pyydysmäen Erkistä teen valtiopäivämiehen, hänen pojastaan ylioppilaan ja papin.
Tänään illalla puhuimme Mikko Tarkkasen kanssa puhelimessa. Hän kertoi Perälästä hyvin rumia. Hän oli jo jouluna siirtynyt Söderströmin palvelukseen! Ja he syyttävät häntä tämän yhtiön vararikosta, kuten pelkään syytä olevankin siinä, ettei hän ottanutkaan asiaan kiini vaan palasi takaisin S:miin.
Ja nyt kertoo Tarkkanen Perälän kertoneen että S:ström oli jo keskiviikkona ostanut kootut teokseni 150,000 markalla! Mutta Perälä kirjoittaa minulle torstaina ja mainitsee vain että S:min tarjous alenee!
Ketä uskoo?