Lauant. 13. Toukok.

Ulkoasiain vk. mietintö pantiin pöydälle aamuistunnossa. Presidentin tiedustelun johdosta, miten ryhmä nyt haluaisi järjestää hallituskysymyksen, päätti ryhmä, että hallitus on nyt annettava vastustuspuolueiden muodostettavaksi. Se ilmoitettiin presidentille.
Holsti piti eduskunnassa loistavan puheen. Se oli ensiluokkainen joutsenlaulu. Vasemmisto ja varsinkin oikeisto perin noloina. En olisi uskonut että mies kykenee niin komeasti kaatumaan.
Holsti sai epäluottamuslauseen 96 ä 62 vastaan.
Kokoomukselaiset olisivat nyt valmiit antamaan jäännöshallitukselle luottamuslauseen. Vennola näyttäisi melkein siihen alistuvan, kenties toisetkin!
Jo kaiken aikaa on Vennola takanapäin, ja valiokunnassakin vaikuttanut Holstia vastaan. Hän on yrittänyt saada Holstin syrjäytymään. M. m. kun toispäivänä äänestettiin Varsovan sopimus pois työjärjestyksestä, sanoi hän minulle: ”Se olikin ehkä parempi; se voi tuonnempana mennä paremmin läpi.” Samalla hän kertoi, että jotkut vastustuspuoluelaiset olivat arvelleet, että jos Holsti äänestyksen jälkeen olisi luopunut, olisi voitu järjestää välikysymyksen yhteydessä hallitukselle jonkullainen luottamuslause. Vennola kysyi minulta: mitä siitä arvelet? Vastasin hämilläni etten osaa sanoa mitään, mutta yhden hallitustoverin laidan yli heittäminen ei minua miellytä. Joka tapauksessa on velvollisuutemme laittaa uhriksi heitetylle sellainen leipäpuu, ettei hän jää puutteeseen.