Lauant. 14. Helmik. [jatkaa edellisestä]

Hallituskysymys. Pääministeri on hermostunut ’’Maan Äänen’’ Relanderin kirjoituksesta. Ja syystä. Sehän tekee hänet naurun alaiseksi. Kallio, Hahl ja minä vakuutamme että kirjoituksen takana on vain Relander.
Hän ilmoittaa kokoomuksen ehtoina. He eivät enää vaadi koko hallituksen uusimista. Mutta he vaativat: Sisä-, raha- ja opetusministerin paikat, sekä että ulkoministerin paikalle tulee joku toinen, vaikkapa keskustan mies.
Ilmoitan jyrkästi, että Soinisen paikkaa ei saa jättää heille, häntä loukattiin jo viime keväänä, jo kun Mannerheim hylkäsi hänet, vaikka ryhmät olivat asettaneet hänet pääministeriehdokkaaksi. Hänen poistumisensa merkitsisi samalla suunnan muutosta. En suostunut. Jos hänet sovittelun vuoksi erotetaan tulee minunkin paikkani täytettäväksi. Holstin poistuminen merkitsisi niin ikään suunnan muutosta. Asetun samaan suhteeseen kuin Soinisen paikan suhteen.
Kallio ja Hahl yhtyivät samaan myöhemmin.
Ehdotin että neuvottelut oikeiston kanssa katkaistaan ja ryhdytään paikkoja täyttämään keskustasta.
Illalla kävi pääministeri luonani, ilmeisesti tarkoituksella että luopuisin ylempänä mainituista ehdoistani. Jyrkensin vain.
Presidentti soitti sillä aikaa ja ilmoitti Vennolalle, että kokoomukselaiset olivat luopuneet vaatimasta Soinisen ja Holstin paikkoja. Suostuin nyt vaikka vastenmielisesti siihen että heidän kanssaan saa vielä neuvotella. Parempi jos kiireesti täytetään paikat keskustasta. Sitten saavat edusk. kaataa meidät. Koittakoon sitten!
Maalaisliiton luentokurssit alkoivat tänään. Osanottajia pari sataa. Puhuin. Useat muut samoin. Innostusta. Hyvät tunnelmamerkit.