Lauant. 14. Helmik.

Holstin salkku. Tänään soitti Holsti hyvin kuohuksissaan. Sanoi kuulleensa että pääministeri oli kaupitellut hänen salkkuaansa Enckelille. Nauroin. Ei siinä ole perää, sanoin. Selitin mitä olin puhunut pääministerin kanssa ja mitä tiesin. Hän sanoi, että viime yönä klo 11 tiettiin että Vennola olisi sen tehnyt. Väitin vastaan. Kirkkoviini. Nyt on lehdissä hyökkäys, että me annamme kaikellaista sotkua kirkkoviiniksi. Että asia on mennyt aivan hullusti sitten kun hra [nimi puuttuu] ei saanut enää sitä toimittaa. Kaikki valhetta. Ovat saaneet erinomaista viiniä. Niihin on seotettu m. m. hienoja ’’kuninkaan’’ viinejä.
Joka tapauksessa hyökkäys on lähtöisin kieltolain vastustajain leiristä.
Anniskeluyhtiön varastomestari, joka koko asian on hoitanut, vakuuttaa että kaikki on ollut puhdasta rypäleviiniä. Hän väittää kielellään tuntevansa 200 eri viinilajia.
Holsti tuli luokseni. Selvitin että hän oli varmaan erhettynyt tiedoissa että hänen salkkunsa olisi jo luvattu pois. Vaadittu on kyllä, mutta m. m. minä panisin sen myöskin oman pysymiseni ehdoksi.
Kaskuja
Mannerheim pitäisi Berlinissä tehneen sopimuksen että Avalovin ja Bermontin [tark. Bermont-Avalon] upseereita otetaan Suomen suojeluskuntien palvelukseen.
Mannerheimin tullessa, samoihin aikoihin, pitäisi tulleen 20 saksalaista upseeria ja matkustaneen Suomen kautta Venäjälle. Mitä varten? Kenen avulla?
Suojeluskuntajuhlien aikana oli juotu Gradinilla vahvasti. Mannerheim mukana. Hän oli ollut hyvin päissään. Noussut pöydälle ja puhunut ja – pudonnut. Joku tasavaltalainen upseeri oli pyytänyt puheen kirjoitettuna. En tiedä kuka. Saanut. Se pitäisi oleman hyvin paksua. Paljastettane aikoinaan. Rähinä suuri. Kansaa kokoontunut kadulle. Poliiseja. Kysytty: miksi eivät poliisit mene mukaan? ’’Ei uskalla, ne ovat suojeluskuntalaisia.’’
Kailan jutun tutkimukset sitkistyvät ja mutkistuvat. Holsti näyttää aavistavan, että tutkija aikoo sotkea asian. Vaadin jyrkästi nopeata selvyyttä. Maanant. on luvattu asiakirjat. Minulle myös. Presidentti oli luvannut, saatuaan asiakirjat, kehoittaa Kailaa eroamaan! No, hyvähän sekin. Hauska nähdä ne asiakirjat.
Oikeuskansleri apulaisineen kaunistelivat Mannerheim-juttua (ylempänä).