Lauant. 17. Toukokuuta

Juhlapäivä Ilkassa. Kaikki meni hyvin. Masentavan vaikutuksen teki, että Haapala, joka päivää ennen oli saapunut 4-kuukautiselta sairauslomaltaan elämänhaluisena, oli taas joutunut vuoteeseen eikä voinut nousta juhlimaan. Nyt järjestin niin, että Kivimäen poistuessa sijaan astuu Ahtiluoto joka tulee toimitukseen. Panin pakoksi, että Haapala ei saa ryhtyä töihin, vaan saa olla ainoastaan valvojana jos jaksaa.
Salokangas oli ollut 6 viikkoa sairaana – keuhkot[auti]. Mies on menevä. Pyysi jonkun viikon palkkaa sairausajalta. Kehoitin Harjun antamaan 4 viikolta. Sovittiin. Salokangas raukka potee varmaan hairahdustensa seurauksia.
’’Vaasa’’ oli eilen asettunut hyökkäämään minua vastaan ulkoministerin venäläisiä koskevan kirjeen johdosta. Monet meikäläiset tulivat tiukkana utelemaan, aijotaanko todella taas tuoda ryssiä Vaasaan. Selitin että olen siinä suhteessa jyrkästi vastustavalla kannalla ja viittasin Ilkan kirjoitukseen. Rauhottuivat. Mutta varmaa on, että olin valtioneuvostolle tulkinnut asian oikein, kun sanoin heille: älkää Jumalan tähde viekö yhtäkään ryssää Vaasanlääniin, siitä seuraa katastroffi.
[vastapäisellä sivulla puhejäsentely]:
Ilkan juhlassa 17.V.19.
1905 suurlakko oli sittenkin maailmanhistoriallinen suurtapaus.
Silloin syntyi uusi valtakunta.
Ja vanha, laho, kukistui.
Se oli tulevaisuuden enne.
Keisari oli ensimäinen bolshevikki
Suomen kansa taisteli tätä bolshevismia vastaan siveellisellä voimallaan.
Ilkan syntyminen.
Syyt.
Aate: kansa valmistui uuteen teht.
Bolsevismi keisarista levinneenä kansaan.
Suomi vaarassa.
Talonpojan kutsumus.
Suomen kansalla on onni matkassa.
Maalaisväestön tulevaisuuden teht.
Tulevaisuuden työnjako kaupungin ja maaseudun välillä.
Maalaisliiton kansainvälisyys