Lauant. 19. Helmik.

Ministeri Söderhjelmiltä Tukholmasta sain kirjeen, jossa hän ilmaisee suuren levottomuutensa Ahvenanmaan tulevan kohtalon suhteen. Ruotsalaisemme hälyyttävät vahvasti suomalaissorrosta. Ruotsi tekee kaikkensa vielä tämän nojalla vaikuttaakseen. Nyt Söderhjelm arvelee, että antamalla heille ruotsalainen hiippakunta voitetaisiin paljon. Ryhmässä ilmoitin, etten voi lähteä Viron vapaudenjuhlille. Valittiin Raatikainen, varalle Juutilainen.
Ulkoministeri Holsti oli illalla luonani pari tuntia ja kertoi merkillisiä asioita.
Nimismies Sivén vainaja oli todellakin valmistellut Karjalassa aseellista esiintymistä ja ollut siinä suhteessa täällä olevan aktivistijohdon johdettavana, saanut sähkösanomia Kailalta, Kaukorannalta j.nep. Kun suunnitelma meni myttyyn, joutui hän ristiriitaan joka pakotti itsemurhaan.
Kun hänen veljensä kapteeni Sivén meni sinne järjestämään kuolleen veljensä asioita, sattui hän matkalla yhteen ulkoministerin lähetin Kivijärven kanssa. Tämä selitti kuinka mahdoton tuo ajatus aseellisesta esiintymisestä oli. Nuori mies uskoi. Ja myöskin tunnusti Repolaisille, että veljensä suunnitelma oli mahdoton. Mutta, oli hän sanonut, jos te tahdotte yrittää, olen valmis kanssanne koettamaan ja kuolemaan. Mutta ne eivät tahtoneet.
Sinne oli Suomesta viety 1000 kivääriä, ja rajalle 500 pestattua suojeluskuntalaista, sekä osittain jo yli rajan metsätöihin.
Nyt on mennyt Saksaan Stenberg ja Keynäs tavatakseen Japanin lähettilästä saadakseen 80 milj. lainan Karjalan vapauttamista varten. Samalla, muka, pestaa jääkäritoimisto täällä taas suojeluskuntalaisia Saksaan jossa muodostetaan armeijaa Karjalaa varten.
Tähän lisätään: Kun saataisiin Karjalassa hulina, sitten saataisiin rikottua rauha Venäjän kanssa ja – valloitetuksi Pietari, sekä valkoryssät valtaan.
Tässä on niin paljo liioteltua väritystä, ettei tiedä mikä lie totta.
Saan maanantaina niitä sähkösanomajäljennöksiä joiden pitäisi todistaa eräitä kohtia.
Samalla kertoi hän reunavaltain de jure tunnustamisessa tekemästään puolustustyöstä. Ingman oli ollut viimeiseen asti vastaan.
Kotiin soitin. Sain puhua Annin ja Paavon kanssa. Paavo sanoi olevansa tentteihin kovin innostunut. Lupasin että hän saa tulla Helsinkiin keväällä 1 viikoksi. – On kuin olisi saanut kotona käydä.
Viron lähetystöstä ilmoitetaan, että siellä antaa hallitus vapaalipun Viron rautateillä Suomen, myös maalaisliiton sanomalehtimiehille, jotka haluavat tulla Viroa katselemaan.