Lauant. 26. Huhtik.

Paavolta kirje. Muuan kapteeni oli pyytänyt Paavoa kirjoittamaan minulle, että minä koettaisin vaikuttaa tasavallan presidenttiin, ettei nyt sitä tehtäisi, että Vilkama ajetaan pois ja Mannerheim nimitetään armeijan päälliköksi. Se tietäisi ruotsalaisryssien valtaan nousua ja suomalaisten syrjäytystä. Tämän pyrkimyksen tunnen ennestään. Mutta minä en kirjoita, sillä se olisi turha yritys, ei vaikuttaisi mitään; näyttäisin vain tunkeilijalta. Minun sanallani ei ole tässä mitään merkitystä.
Nyt näkyy puolustusministeri pyytäneen eroa, – koska ei armeijan puhdistamisessa ole saanut kannatusta mielipiteilleen. Mille mielipiteilleen?
U. S. ja Maakansa hyökkäävät Ilkan kimppuun hallituskysymyksessä. Pilatus ja Herodes ovat tulleet yksimielisiksi! Relander on Maakansan kirjoittaja ja ajaa nyt tulisesti porvarillista kokoomusta! Ja U. S. uudelleen merkitsee sen ”isänmaalliseksi” politiikaksi, Ilkkaa vastaan.
Hauskaa!
En saattanut olla kirjoittamatta vastausta. – Juuri kun se oli valmis, tuli Mattilalta hätäpyyntö ja Maakansan leikkele. No he saavat sen.
Täällä on helsinkiläinen kauppias joka ei voi toisistaan eroittaa haukea, ahventa, madetta, lahnaa, eikä härän, vasikan tai lampaan lihaa!
Silakan hän sanoi eroittavansa ja lohen siitä, että se ”on niin kuin lihaa.”