Lauant. 29. Huhtik.

Ulkoasiain valiokuntaan jouti vain 6 miestä. Muut olivat jo menneet Vappu-lomilleen. Kauppaministeri Makkonen oli selostamassa Viron ja Suomen kauppasopimusta. Suomen Tallinnassa olevan lähettilään Reijosen Mantereelle kirj. kirjeen mukaan, oli Viro solminut Saksan kanssa edullisemman kauppasopimuksen kuin Suomen kanssa sekä alentanut jo tullitaksaansa, joten sopimus olisi kyllä ratifioitava, mutta heti ylössanottava. Nyt kauppaministeri tiesi, ettei koko tässä jutussa ole mitään perää! Kauppasopimusta Saksan kanssa ei Viro ole tehnyt, eikä tullitaksaansa muuttanut muuta kuin joissakin vähäpätöisissä asioissa! Ja me olimme jo värkänneet mietintöön asiassa lausuman joka päättyi ehdotukseen että sopimus olisi heti ylössanottava! Ja tällaisia tietoja antaa maan täysivaltainen lähettiläs. Onneksi asia nyt selvisi ennen mietinnän ilmestymistä että voitiin poistaa.
Viron ulkoministeri Piip on tällä. Hän pyysi luokseen käymään. Siellä oli myös Viron uusi lähettiläs. Kumpikaan ei osaa Suomea. Tulkkina oli hra Kirotar. Keskusteltiin Varsovan sopimuksesta, samoin kuin Rapallonkin. Ajatuksemme sopivat yhteen. Minä painostin lujasti vaatimusta että Viron, Latvian ja Suomen pitää tehdä kaiken voitavansa että Liettua saadaan myöskin liittoon. Ilman sitä on Liettua aina altis Saksan ja Venäjän vaikutuksille. Hän myönsi.
Kysyin, olisko Viro valmis tekemään Suomen kanssa sopimuksen spriin salakuljetuksen vastustamiseksi. Vastaus ei ollut aivan suora, mutta tuntui se myönteiseltä. Mutta hän vakuutti että Viron hallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin tehdäkseen kaiken voitavansa sen estämiseksi. Minä sanoin, että maalaisliitto on täällä ainoa puolue joka on alunperin ajanut reunavaltapolitiikkaa ja läheistä yhteistyötä Viron kanssa. Mutta se on jyrkästi kieltolakia kannattava puolue ja sen mielialaan Viroa kohtaan vaikuttaa jäähdyttävästi virolaisen spriin vapaa tulva Suomeen. Se olisi tähän katsoen Viron otettava huomioonsa.
Molemmat myönsivät ja lupasivat.
Illalla tuli kuvanveistäjä Emil Halonen luokseni pyytäen saada tehdä kuvani! Mutta kun Sailo on sen juuri saanut tehdyksi en viitsi siihen antautua. Lykättiin asia syksyyn jos sitte sattuisin saamaan aikaa.