Lauant. 29. Lokak.

Seinäjoella. Minua yhä kiusaa Koiviston esiintyminen. Siinä on, kuten Loukko, jolle hieman siitä kerroin, heti sanoi ”siinä on sitte käymässä myyrän työ”. Ja itsekin alan siitä vakaantua. Kurikka on aina ollut kokolailla kylmä. Siellä olen haistanut talonpoikaisaatelista henkeä – Ilkkaa vastaan. Se on nyt noussut kieltolakikysymyksen, P:län kysymyksen, ”Vasaran” kirjoitusten y. m. vuoksi takajaloilleen. Ne varmasti hätyyttävät Koivistoa. Hän on heikko vastaamaan – nehän syyttävät että hän ei ole itsekään raitis, että hän on heikko maanviljelijä, y. m. Hän katsoo, kuten L. [Luopajärvi] aikanaan, tulleensa loukatuksi kun ei ole tullut eduskuntaan. Sen kaiken otan inhimilliseltä kannalta ymmärtäen häntä hyvin, sillä hän on rehellinen mies.
Mutta miksi hän sitte menee niin kipeän syytöksen tekemään, että minun kirjoituksissani ei enää olisi yhtä voimakkaana kuin ennen, talonpoikainen henki?
Se on vääryyttä minua kohtaan. Kysyin Loukolta ja Peuralta, onko tällaisia valituksia kuulunut. He molemmat vakuuttavat että ei. Päin vastoin.
Miksi siis Koivisto syyttää minua loukkaavalla tavalla siitä, missä ei ole perää?
En voi keksiä muuta kuin inhimillisen hermostumisen heikkouden.
Mutta nyt alan ilokseni tuntea eduskuntaan vielä velvoittavien siteitten höltyvän. Minä en rupea enää ehdokkaaksi.
Luulen että se on maalaisliitollekin eduksi. Sillä ryhmälle ei ole eduksi, jos auktoriteettineni olen siellä yhä sen vapauksia hillitsemässä. Sitä vastoin on eduksi, että saavat riitansa riidellä ja sitten sopia, ja että minä aikanaan, kun vielä on työkykyä tallella, pääsen takaisin kotiin ja lehteen ja – kirjallisen työni ääreen.
Minä siis olen asian ratkaissut, ellei mitään aivan yllättäviä asianhaaroja ilmesty.
Eiköhän vain tässäkin ole elämääni johtava sormi mukana?
Olin Vaasassa. Siellä ei ole mitään erinomaista. Harju kutsunut hallinnon maanantaiksi. Mutta Lahdensuo estetty. Lykätään 2 viikkoa, jolloin hänelle sopii.
Valitettavasti Harjun ja Haapalan välillä on jotain.
Minua tarvitaan täällä!
Luoma-aho kertoi Helsingissä että on pantu Haapalaa varten toimeen rahankeräys: joka pitäjäästä 1000 mk, vähintäin 50 mk miehestä.
Oikein!
Illalla kotoisessa kylvyssä.
Jumala ole kiitetty – vaimostani.
Kerttu on kotona nyt. Saanut erinomaisen todistuksen Lepaalta.