Lauant. 31. Toukok.

Vaasaan. Sataa ainakin aamusta, aivan rankasti. Kallio kirjoittaa eilisessä Liitossa ”Sakeus” nimimerkillä pitäen mahdollisena sen, että oikeisto ja edistysmieliset omaksuisivat nykyisen virkamieshallituksen ja tekisivät siitä parlamentaarisen. Se ei ole hullumpi ajatus. Mutta sitäpä ne myöskään eivät tee.
Tulee Helsingistä uutinen, että kun ed. Tulenheimo ehdotti edustajain palkkalakia (à 150:- päivältä) lepäämään, ilmoitti ed. Lohi että maalaisliiton ryhmä yksimielisesti äänestää sen kiireelliseksi julistamisen puolesta! – Ja tätä ennen ryhmä kaikissa otteissa on, muka vastustanut palkkainkorotuksia.
Minua hävettää ja surettaa. Viime syksynä oli ministerien palkat, nyt edustajain palkat korotettavina. Ja puolueen perusaatteisiin kuuluu taistella palkankorotuksia ja yleensä korkeita palkkoja vastaan. Tämän jälkeen katson tuosta perusaatteesta siinä määrin luovutun, että maalaisliittolainen tuskin rohkenee enää milloinkaan kerskata taistelevansa sen aatteen puolesta vaikeasti toimeen tulevien pienviljelijäin avustajana.
Minua hävettää ja surettaa. Nämä pikkusieluiset raukat horjuivat ensin oman edun ja yleisedun välillä, kunnes oma etu voitti.
Minua nöyryyttää kun ajattelen, miten minä työskentelen nykyäänkin 100 mkn päiväpalkalla 9-12 tuntisia työpäiviä maalaisliiton palveluksessa, ja nämä, jotka toistaseksi eivät ole tehneet muuta kuin kulkeneet toisten perässä tuhoten omaa poliittista ohjelmaansa, he heti, tultuaan tilaisuuteen, vaativat 150 markan päiväpalkan, vapaat 2 lkan rautatieliput y.m.!
Minua hävettää ja surettaa!
Nyt on myöskin hallitus muodostunut ja maalaisliittolaisia on siellä kuin vilkkilässä kissoja – ilmeisesti siksi että niissä oli kyllä menijöitä ja että niitä haluttiin sinne! Neljä maalaisliittolaista: Lahdensuo, Hahl, Liakka, Kukkonen. 3 kok., 2 ruots. 2 edistysmiel.
Minä pelkään, että vaikka johto tulee olemaan puhtaasti oikeistolainen, niin hallitus leimataan toimivaksi maalaisliiton tiliin.
Julistin kuitenkin Ilkalle täydellisesti vapaat kädet arvostelemista varten, kun kansan asia vaatii sitä.
Näen, että on tulossa uusi taisteluaika Ilkalle. Sen täytyy ruveta taistelemaan ryhmää ja hallitusta vastaan uuden hengen syntymisen aikaan saamiseksi. Minä ainakin koetan. Siksi täytyy saada tämä nykyinen henki maalaisliitossa mäntätyksi mäsäksi.
Kun olis tilaisuutta, menisin puoluekokoukseen. Mutta kun minun on mentävä silloin, arvatakseni, Helsinkiin.
En ollut uskonut, että maalaisliitto näin pian sen jälkeen kun minä tulin pois, alentuisi tällä tavoin. Kaikki yksimielisinä äänestetään kiireelliseksi palkkalakia jota siihen asti yhtä yksimielisinä vastustetaan!
Voi Jumala, anna minulle voimaa vielä kerran nostaa taistelu tätä häpeällisyyttä vastaan!
Kun ajattelen samalla kertaa miten taantumus kieltolakiasiassa voittaa alaa, tuntuu joskus koko elämäntyö tyhjältä hosumiselta.