Lauant. 9. Heinäk.

Entinen lämpö. Menimme Annin kanssa kaupunkiin. Ilkassa oli pohj. vaalipiirin miehiä kovin innossaan vaalivoitosta. Ja todellakin: maalaisliitto on voittanut 6 uutta paikkaa! Olemme siis 50-miehiä. Kokoomuskin menettää joitakuita. Tun[tuu] siltä kuin luonnollinen historiankehitys ohjaisi maalaisliiton kulkua. Kokoomus lähti hyvin ylpeänä vaaleihin. Se otaksui saavansa 48 edustajaa. Nyt näyttää menevän 35.teen. Syy on siinä, että kansa alkaa huomata kokoomuksen yritykset istua kahdella tuolilla. Merkillisintä ja parlamentaarisuuden historiassa harvinaista on se, että maalaisliitto, hallituksessa oltuaankin yhä kasvaa. Juho Lemponen onnitteli minua ”maalaisliiton isänä” siitä että nyt ollaan 50:ssä.
Tulimme Annin kanssa kotiin autolla. Se oli ihanteellisen hauska matka, ihanan ilman vallitessa.
Lakkaamatta saa tehdä sen huomion, että ihmisten ajatusmaailman radat pyrkivät lakkaamatta supistumaan, mikäli ne eivät laajene. Ja harvoilla hyvin harvoilla ne laajenevat. Joukkoliikkeissä varsinkin saa tehdä tämän huomion. Ajatustapa niissä supistuu ja ahdistuu. Niin yleiskulttuurillinen, niin uskonnollinen, niin yhteiskunnallinen. On vain harvoja ihmisiä jotka tekevät ajatusmaailmassa löytöretkiä ja valtaavat kulkuteitä viljelemättömiin erämaihin. Suurin osa ihmisistä on hengenmaailmassa liikkuessaan lapsia, niin sivistyneissäkin kulkevissa. Löytöretkeilijät ovat aina yksinäisiä ja harvinaisia.
Illalla klo 10. Lämpömittari osoittaa ulkona pihan puolella 21 ½ ast. lämmintä ja huoneessani 29 ½ °. Auringon puoleisissa huoneissa on kuumempi. Iltapäivällä heikko ukonpilvi hieman satoi ja jäähdytti ilmaa.
Huomenna odotamme vieraiksemme koko Ilkan väkeä, yli kolmekymmentä henkeä. Minulle on niin verrattoman iloista nähdä heidät kaikki kerran yhdessä kotonani! Pieni kotimme ja puutarhamme on valmis ottamaan heitä vastaan. Minä olen vain laiskana tätä hauskuutta odottanut ja naiset tehneet kaikki valmistustyöt! Niin epäoikeudenmukaisesti on osat jaettu.