Lauant. 9. Jouluk.

Vaasassa. Kaikki käy tavalliseen tapaansa. Virkamiehet jättävät virkaerohakemuksiaan, ja oikeistolehdet silittelevät niitä. Ilmiö on aivan tavallinen sosialistinen lakkoilmiö. Pelkään yhä vakavammin että johdossa fascisti-liikkeen kiihottamaa takapakotusta. Valtiollinen lakko siis! Ja oikeisto ajaa sitä siinä mielessä, että kun maalaisliitto on hallituksessa pakotettu myöntymään virkamiesten vaatimuksiin, he voivat ilkkua. Niin kuin asia onkin. Nyt jo kuuluu huhuja siitä, että meikäläiset eduskunnassa aikovat myöntyä virkamiesten vaatimuksiin. Jos niin tapahtuu silloin ne tekevät virheen jota eivät ansaitse anteeksi. Ja jos ne sitte vielä tuovat verokorotuksia valitsijoilleen, niin pelkään että puolue menettää arvonsa ja luottamuksensa.
Joka elää, se näkee.
Tänään oli kirje Jalasjärven nimismies Äänis A. Rautavaaralta jossa hän katuu edellistä haukkumakirjettään Ilkan toimitukselle.
Leskelältä kirje, jossa hän sanoo ylös suhteensa Ilkkaan sen johdosta etten voinut julaista hänen artikkeliaan hänen uudesta talousteoriastaan, jota ei kukaan ymmärrä. Varoitin häntä polttamasta kaikkia siltojaan meillepäin, koska hän voisi sitä katua.
Iisakki Penttala kävi levottomana tuomassa viestejä rautatieläisjärjestöjen lakkohommista. Kurikassa, Koskenkorvassa ja Kauhajoella jo palveluskuntakin pakotettu kirjoittamaan alle. Yleensä kuuluu palveluskunta olevan vastahakoista lakkoilemaan, mutta ylemmät pakottavat. Hän pelkää oikeiston täydellistä valtaan pääsyä.
Eroanomuksissa ei kuulu olevan määrättynä aikaa, milloin ero halutaan.
Mitä ihmettä tästä tulee? Olen ollut siinä uskossa että virkamiehistömme ei ole siinä määrin bolshevismin sokaisema että se panee valtion sisäisen ja ulkonaisen rauhan tällä tavoin alttiiksi mitä pelottavimmalle vaaralle, mutta huomaan surullisesti pettyneeni. Bolshevismi on läpi tungennut kaikki piirit.
Ilmeisestikään ei päästä siitä vapautumaan ilman vielä suurempia kärsimyksiä.