Lauantai 13. Heinäk.

Tasavaltalaisten ryhmien neuvosto kokoontui keskustelemaan asemasta. Läsnä: Ståhlberg, Lundson, Pullinen, Kokko, Alkio. Senaatin kokoomis-kysymys päätettiin lykätä hieman tuonnemmaksi syystä, että ei kuulusteluilla hälytettäisi liikkeelle huhuja.
Valtiomuotokysymys on meidän puolelta ajettava päätökseen. Kuultiin jonkun arvelleen, että suomettarelaiset viime tingassa äänestävät tasavallan puolesta. Jos niin käy, silloin tasavaltalaisten on astuttava ohjaksiin.
Keskeytettiin. Jatketaan.
Setälä ja Karjalankannas. Kokko oli käynyt senaattori Setälän luona kysymässä hallituksen apua Raudun poltetun kansakoulun rakentamiseksi. Setälä oli sanonut:
’’No vieläkös te meinaatte sitä rakentaa, sehän taitaa tulla jäämään venäläisille.’’
Hän suosii Karjalan rajapitäjäiden luovuttamista jotain vastiketta vastaan Venäjälle. Hänen ajatuksensa mukaan tulisi raja käymään Vuoksen reittiä 50–60 km. nykyistä rajaa siirtäen Suomen puolelle.
Hallitusmuoto eduskunnassa on nyt kiivaan taistelun alaisena. Viime yönä puhuttiin klo 1:teen. Tänään alettiin klo 12:sta. Se jatkuu.
Karjalan sankarin Aarne Sihvon näin tänään häikkämältä. Tervehdimme. Ei ollut tilaisuus keskustella. Mies teki hieman koppavan vaikutuksen. Saattoi olla erehdykseni.
Hän on sanonut: Pitäkää lujasti puolianne tasavallan puolesta. Niin ikään oli hän sanonut, että muutamat saksalaiset upseerit ovat hänelle sanoneet: ’’Älkää Jlan nimessä tehkö monarkiaa ja ottako mitään saksalaista prinssiä tänne.’’
Tasavalta vai monarkia?
Klo 11,15 yöllä. Olemme äänestäneet tasavaltalaisen ja monarkistisen ehdotuksen välillä. Äänten laskussa lankesi ääniä.:
Monarkialle 57.
Tasavallalle 52.
Syrjään pantu lippu oli: Ei, tasavallalle.
Istuttiin klo 4:jään aamulla. Sillä aikaa ehdittiin torpparivapauslaista tehdä täydellinen häätölaki, Lagerlöfin ja Haatajan johdolla, muiden porvarien avustuksella ja äänillä. Tuntuu katkeralta olla näin ”oppimattomain” ihmisten mukana työssä josta edesvastuu on niin suuri. Iloista on, että meidän ryhmämme toki yhtenä miehenä oli vastaan noita huononnuksia.
Mutta Relander karkasi jo klo 10 tienoissa pois istunnosta herättäin teollaan ryhmässä suurta paheksumista.