Lauantai 13. Huhtik.

Klo 6 ylös! Saksalaiset ovat liikehtineet koko yön. Olemme ovet auki. Saksalainen vartio on ollut paraatikäytävässä, ikkunalla ja katolla, alhaalla konekiväärit laukaukseen valmiina, katolla kuularuisku. Nyt seuraa hälinää. Saksalaiset puhdistautuvat, ovat reippaalla mielellä, pojat plankkaavat kenkiään. Toiset jo tarkastavat Kampin kasarmia. Upseerimme tuo sieltä noin 10 litran pussin tattaria. Mitä nämä ovat? Kukaan ei tunne, minä arvaan ne tattariksi. Hän lahjoittaa ne taloon. Sitten tuo hän sieltä 6 kpl. koneremmi-palasia pohjanahkaa ja lahjoittaa ne taloon. Siinä on varmasti jonkun tehtaan varastetut koneremmijäännökset. – Ne ovat siivoa väkeä nuo saksalaiset, vakavia, osaavat olla ihmisiksi, ei mitään uhmaa, ei vaativaisuutta. Kaikki pitävät heistä.
Ammunta on kaupungilla jatkunut kaiken yötä. Olen kuitenkin nukkunut.
7 punaista ampunut!
Meille sijoittunut saksalainen upseeri näyttää 7 punaista nauhaa. Hän oli tavannut Turun kasarmin ja Nikolaijeffin takakartanoilla 7 punaista, jotka sieltä salaa ammuskelivat. Hän ampui kaikki, niiden piilotellessa, mauserpistoolillaan.
Käyn ulkona. Siinä parhaillaan vievät suojeluskuntalaiset 6.tta punaista vangittua Kampille päin.
Venäläisen gymnaasin edustalla on hälinää. Tuo laitos koko komeudessaan, on nyt – saksalaisten kasarmina.
Kyllä ovatkin suomalaiset koulut täällä saaneet olla venäläisten kasarmeina.
Tuo gymnaasi on viime päiviin saakka ollut täydessä opetustyössä.
Uusi Suometar on liuskana ilmestynyt. Sitä on vain harvoilla. En saa sitä lukea. Kukin pitää omansa niin tarkoin.
Tapaan tri Airilan. Puhumme Väinö Hollon hautaamisesta. Saan toimekseni, joka muutenkin on selvä, pitää huolen, että ilmoitan asiasta vanhemmille heti kun siihen avautuu tilaisuutta.
Tuttuja, jotka ovat olleet näkymättömissä, tapaa yhtä myötään. Siinä Ahava, Brander, rva Laine, kuulia lentää Temppelikadulle, siinä leikki lapsia, ne korj. pois, vetäydymme rakennuksen suojaan.
V. Vuolijoki. Mitä kuuluu? Kysymme ’’No paukkuu.’’ Niin. Hän: ’’On surullista ajatella isänmaansa häpeätä.’’
Tarkoittaako hän sosialistien maanpetosta, vai saksalaisten tuloa, en tiedä.
Turun kasarmi yhä palaa. Saksalaisilta oli siinä eilen kaatunut 1 mies. Silloin he päättivät sen polttaa. Asettivat kuularuiskunsa ovelle. Tästä kohtauksesta johtui se eilisiltainen kamala huuto.
Ohi menee suojeluskuntalaisia kantaen haavoittunutta toveriaan.
Sörnäsistä kuuluu yhä kanuunain ammuntaa. Silloin tällöin ampuu joku järeä laivatykki.
Työväentalo palaa. Katselemme tätä historiallista näytelmää Nervanderin kadun kalliolta. Liekit hulmuavat tornissa. Ne nousevat yhä ylemmäksi tavottaen punaista lippua joka siellä savunseassa epätoivoisesti liehuu. Yhä nousevat liekit, aivan kuin saksalaiset tavottaen punaista. Nyt.. nyt… se lopettaa tuulen mukana maahan! Se oli historiallinen näky. Sitten alkaa sieltä lennellä kuparilevyjä katosta. Katsomme kiikarilla. Siellä on vahva hirsipelkotus, se siellä niin kovasti palaa. Kraniittiseinä on jo meidän puolelta lohennut pois. – Vähän myöhemmin tornin yläosa – kaatuu! –
Se KVS. kirjansitoja, joka oli mennyt ’’kansanvaltuusk.” vahtimestariksi, on tullut eilen järkytettynä. Hän oli kertonut, että vielä torstai-iltana punakaartin kokouksessa selitettiin että saksalaisten tulosta annetut julistukset ovat pelkkää porvarien provokatsionia. Vielä perjantai-aamuna oli punaisilla se usko, että Fredriksbergissä oli vain valkoisia.
Punaisten tiedustelukunta on asunut Vuorimiehenk. 1:ssä. Se on vanginnut pelkästään rosvoustarkastuksissa. Miliisilaitos, Kansanvaltuuskunta y.m. eivät ole rohjenneet sitä estää. Vankeja kiristetty rahoilla. Nyt yrittävät karata. Rahoja 2 ½ milj. loistoauto y.m. Pietariin – juovuksissa.
Palautettiin punakaartin käskystä Riihimäeltä. Kun veivät ’’heidänkin’’ omaisuuttaan kai.
Työmies on eilen ilmestynyt. Valehtelee päättömiä Pohjanmaan kaup. joutumisesta punaisille. Rohkaisee voittoon! Manner – sotilasdiktatoriksi. Viimeiseksi oli toimituksessa vain eräs nainen ja Irmari Rantamala.
Sörnäsin vangit oli eilen laskettu vapaiksi ja punaisten vartioimina viety rintamalle.
Saksalaisen sosialistin arvostelu. Eräs kysyi tänne tulleelta saksalaiselta sotamieheltä, joka ilm. olev. sosialisti: ’’No kuinka te tulette tänne sosialisteja vastaan?’’ ’’Jaa’’, sanoi baijerilainen, nämä eivät ole sosialisteja vaan anarkisteja ja ryöväreitä.’’
Punakaartilaisten riisuvan aseitaan ja merkkejään on moni nähnyt. Aseet ja merkit heitettiin, mihin saatiin, ja juostiin pois.
Punakaartilaisten sotilasjohtajain kerrotaan paenneen jo Helsingin etukaupungeissakin taistelusta. Nyt sanotaan, ettei niillä ole mitään johtoa, eikä johtajia enään. Kukin ’’talo’’ taistelee omalla riskillään.
Piiat, monet, sekä poikaset, huusivat eilen pk. eläköötä, nyt saksalaisille.
Ruotsalainen teatteri ei ole palanut.
Kaupungin eri rakennukset antautuivat tänään, mutta niistä kertovat jo lehdet.
Ryhmien välinen jaosto oli jo tänään koossa. Neuvoteltiin kuinka pian valtiopäivätyöt voidaan alottaa. Täällä tunnuttiin niiden alottamista yleensä ajateltavan. Asetettiin pieni jaosto tekemään ehdotusta siitä, mitä töitä eduskunta nyt ensi töikseen ottaa suorittaakseen.
Kierros kaupungilla
Klo 5 teen kierroksen kaupungilla. Edelleen palaa Turun kasarmi, kaikki kattoniskat, paksut rautapalkit ovat pudonneet alas, osa kuumuudessa vääristyneet. Permantokerroksessa palaa vielä kuuma liekki.
Etelä-satamassa on juuri kuletettu suuri määrä punakaartilaisia saksalaisiin laivoihin. Ryssät seisovat lakki kourassa saksalaisten keskellä ja heidän kanssaan kai toimii sotaoikeus. Poliisilaitoksen edustalla on myöskin parvi vankeja, suunnattoman ihmisjoukon ja valkok. ympäröiminä.
Käyn Säätytalolle. Ovesta pääsen sisään vain erikoisluvalla. Siellä kohtaa kamala näky huoneissa. Ne ovat kaikki kuin huonon talon liiverissä. Luutaa ei ole enempää kuin pesurilappuakaan käytetty varmaankaan sitten kuin sen punainen hallitus anasti. Ent. pappispäädyssä on lattiakin murrettu rikki ja seinäholviin tehty kaivausta, liekö miinausta suunniteltu. Piispain kuvat ovat eheinä seinillä! Kivääri telineitä on kaikkialla joka huoneessa. Suurivaliokunta ja Porvarissäädyn ent. huone ovat jonkullaisessa kunnossa. Edellisessähän on ’’Pääneuvosto’’ istuntojaan pitänyt. Korjaan sieltä haltuuni muutamia papereita. M.m. kaikki pöytätavarat ovat hävitetyt, paitsi meidän ryhmähuoneesta.
Tämä ”huoneen hallitus tapa” ’kuvaa mainiosti punakaartilaista sielunelämää, elämänkatsomusta, sivistystä, hallituskykyä.
Uudenmaanläänin hallitustalo, Borgströmin tupakkatehdas ja Keisarillinen linna ovat pahimmin pommituksesta kärsineet.
Yleensä ei kaupungilla ole niin paljon rikkoutunut, kun olisi otaksunut.
Punaiset sotavangit kuulutaan vietävän Saksaan asetettavaksi läntiselle rintamalle ja töihin.
Saksalaisten kuormasto ajaa pitkin Heikin katua kauppatorille, johon tulee keittiö.
S.O.K:n varastot, monen miljoonan arvosta, ovat kansanvaltuutetut siirtäneet Pietariin, samoin rautateiden liikkuvan kaluston.
Eilen oli muuan suojeluskuntalainen tuhonnut Kaptenin kadulla punaisten panssariauton yhdellä pommilla.
Eräs saksalainen kanuunankuula pyyhkäsi Pitkältäsillalta murskaksi punakaartilaisauton.
Kaduilla on nyt suunnattomasti ihmisiä. Sörnäsissä olivat iltaan mennessä loputkin punaisia antautuneet.