Lauantai 27. Huhtik.

Senaattori Jalmari Castrén on tullut Vaasasta. Delegatsioni sai kutsun tulla senaattiin klo 9 saamaan selostusta Vaasan hallituksen mielialoista. Menin. Hän selitti m. m. Vaasan hallitus ei lähettänyt mitään erikoisterveisiä. Oli luultu ensin että päästään pikemminkin yhteyteen Helsingin kanssa. Katsoi että täällä olevain senaattorien käynti Vaasassa olisi tärkeä, samoin kuin edustajainkin, tutustumassa siellä vallitsevaan elämään ja henkeen. Svinhufvud oli ollut erittäin sitä mieltä, että eduskunnan kokoontuminen Helsingissä vierasten, vaikka ystävällistenkin pistimien turvissa ei olisi suotava. Siis olisi tultava eduskunnankin Vaasaan. Jos suomalainen sotaväki riittää Helsinkiin, sitten käy päisin täälläkin kokoontua. Matkustusvaikeudet toistaseksi suuret. Yhteys armeijan ylijohdon ja hallituksen välillä on välttämätön ja nopea; suhde tulee olla vilpitön ja selvä. Tämän ylläpitäminen Vaasasta käsin helpompi.
Ingman: vastusti hallituksen Vaasaan menoa. Vaasasta on pian tultava tänne.
Kallio: Tarmo saadaan mahdollisesti huomenna lähtemään Vaasaan.
Vrede: Ei Vaasaan. Edustajat saisi antaa nyt hajota ja määrätä kokoonnuttavaksi kesäkuun 1 pnä.
Ingman: Ei voida päättää eduskunnan kokoontumisesta. Laskettava ed. lomalle ja kutsuttava kun tarvitaan.
Jalmari Castren: Hallituksessa on se käsitys että eduskunnan on kokoonnuttava varsin pian.
Asiat: rauhanehdot Saksan kanssa, raha-asiat, ja sotaoikeudet. Yhteys hallituksen ja armeijan kesken välttämätön. Se vaatii oleskelua Vaasassa ja joka hetki persoonallista yhteyttä. Saksalaisten kanssa täällä voisi olla yhteydessä parin hallituksen jäsenen kautta. Voi viedä 2–3 viikkoa ennen kuin hallitus voi muuttaa tänne.
Alkio: puolsi Vaasaan menoa, kuten oli jo edelliskerrallakin, asian puheena ollessa tehnyt.
Ståhlberg: Eduskunnan on kokoonnuttava sitten kun sen kokoontuminen Helsingissä voi olla mahdollinen. Siihen mennessä voivat edustajat käydä kotona. Ei ole ajateltavissa eduskunnan kokoontuminen Vaasassa. Matkan kasvattavalle merkitykselle ei voi näissä piireissä antaa ratkaisevaa merkitystä. Koko deleg. meno sinne aivan turha. Mahdollisesti voisi tulla kysymykseen puhemiehistön matka Vaasaan. Silloin kyllä voidaan suunnitella asioita, jotka tulevat esiin eduskunnassa. Siis: yksi senaatin jäsen ja mahdollisesti puhemiehistö menköön. Eduskunnan olisi kokoonnuttava ainakin 2 viikon kuluttua.
Nevanlinna kannatti ehdotusta, että puhemieh. ja joku senaattori menisi. Nämä voisivat antaa eduskunta piir. liikkuvista mielipiteistä tarpeellisia tietoja.
J. Castren: Eduskunnan olisi välttämättä kokoonnuttava 2–3 viikon kuluttua. Sillä aikaa delegatsionilla syytä käydä Vaasassa.
Hallitus nyt, – pyydän anteeksi – [on] kerta kaikkiaan Vaasassa. Se on siellä yhteydessä ulkovaltain lähetystöjen ja armeijan kanssa. Tällä puolen rintamaa ei ole muuta kuin muutama kaupunki. Hallituksen kahtaallaolo voi tulla sangen turmiolliseksi.
Juutilainen kunnioituksesta Vaasan senaattia ja Valkoista Suomea kohtaan delegatsionin huomenna astuttava laivaan ja mentävä Vaasaan. Täällä ei ole kyetty saamaan aikaan 4000 miehen armeijaa, kuitenkin ollaan valmiit komentamaan. Edustajilla ei saa nyt olla esteitä eduskuntatyötä ehkäisemässä.
Ingman: 5–6 henkilöä voisi mennä Vaasaan.
Lopuksi päätettiin mennä Vaa[saan]. 2 puhemiestä ja 1 kustakin ryhmästä.
Senaattori J. Castrén selosti vielä Vaasan hallituksen mielipiteitä. Ei olisi annettava nyt valtaa taantumukselle. Torppari-, maantie-, ja kyytilaki olisi heti saatava. Hallitus on ajatellut, että jos ei vaatimus monarkisen hallitusmuodon säätämisestä nouse kansan keskuudesta, niin sitä ei pidä ruveta tyrkyttämään.
Ruotsalaisuuden valta nostaa täällä vahvasti päätään. Sotilasesikunnissa ja keskuspaikoissa Helsingissä ovat ruotsalaiset varanneet itselleen kaikki paikat. Ruotsinkieli kaikuu johdossa kaikkialla. Se on saanut suurta katkeroittumista aikaan suomalaisten piireissä. Suuret joukot suojeluskuntalaisia ovat eronneet ja vapaaehtoisten värväys ei tahdo ollenkaan onnistua.