Lauantai 6. Huhtik.

Viime yönä satoi lunta. Muuten ei tapahtunut mitään erityistä.
Näin unissani
olevani matkalla Lehtimäelle jotain outoja teitä. Suuria vaikeuksia tien löytämisessä ja kyytihevosten saannissa. En tiedä sainko ollenkaan.
Aappo-vainajan näin kasvoiltaan kuin hammastaudin pöhöttämänä. Hän tahtoi minua hyväillä ja sanoi ’’viimeaikoina paljon parantuneensa.’’
Koska aukee tie kotiin
ja selvenee tämä kamala tilanne? Tahtoisin nähdä omiani – Voi poikani, olethan Sinä terve?
Tiedonantaja no.53.
tulee tänään yhtä kyynillisenä kuin ennenkin ja kertoo tolkussaan että ’’Pohjoisella rintamalla on alkanut kova taistelu, ehken ankarin tämän sodan aikana. Punaisen Kaartin joukot ovat huomattavassa määrässä edenneet. Taistelu ei ole vielä päättynyt ja lähempiä tietoja sen tuloksista siis vielä ei ole.’’
Lehti ei ole viikkokauteen puhunut sanaakaan tuosta taistelusta, jossa jo Tampere on menetetty ja taistelut siirtyneet sen eteläpuolelle!
Valkoisten nälänhädästä, eripuraisuudesta ja kaikista heikkouden merkeistä koetetaan lehdessä laajasti puhua.
Saksalaisten tulosta
sanoo lehti pääkirjoituksessaan: ’’Nostetaan huhuja muka saksalaisten ilmestymisestä milloin sinne milloin tänne.’’
Santeri Mäkelä
on Viipurissa puhunut ja lausunut m. m: ’’Ensinnäkin on selvää, että me emme tähän asti ole mitään hävinneet tässä taistelussa.’’ – Onko olemassa takeita että edelleen jaksamme seisoa jäykkinä ja viedä taistelu voitokkaaseen loppuun – ? – Siihen vastaamme varmasti: on. – ’’Toiselta puolen on todettavissa se tosiasia, että vastustajaimme voimat eivät ole niin suuret ja kestävät kuin yleensä luullaan.’’ – Olen etelä-pohjalainen talonpoika, kotoisin sieltä lahtarien körttiläismailta.’’ j.nep.
Hilja Pärssinen
myös Viipurissa: ’’Vihollinen, olkoonpa hetkisen voitollakin, ei kestä kauan. Köyhälistöä ei voida kokonaan hävittää – ei voida tuhota aatettamme.’’
Bolshevismin mahti ulkomailla
Norjassa on Kristianian sosialistikongressi ’’hyväksynyt päätöslauselman, jolla kutsutaan vallankumouksellisesti järjestynyttä köyhälistöä joukkoesiintymiseen.’’ Vasemmistososialistien valtaava esiintyminen vaikuttui puolueen uuden keskuskomitean vaaleihin.
Tanskassa on syndikalistien kokous ’’omaksunut melkein kaikki bolshevikien tunnuslauseet.’’
Venäjällä alkaa suunta muuttua.
Eräänä päivänä kertoi Djen että sangen monissa tehtaissa olivat työmiehet alkaneet vaatia vanhan järjestyksen palauttamista.
Kuularuiskuja enempi kuin auroja
kertoo muuan venäläinen lehti nykyään olevan Venäjän maalaiskylissä. Sotamiehet ovat palanneet kotiseuduilleen ja vaativat nyt väkivalloin talonpojilta maata. Ovat tuoneet mukanaan kuularuiskuja ja kivääreitä. Kyntäjällä, voidakseen mennä pellolle, täytyy olla ampuma-ase mukanaan. Näin ehkäistyy koko kylvötyö.
Kyllästymistä Helsingin työmiehissä
politiikkaan kokonaisuudessaan kertoi tänään havaittavan jo olevan olemassa. Uhkaavat tämän jälkeen luopua kaikesta järjestöhommasta.
Pantsarijuna
on tänään mennyt rannikkoradalle.
Pietari-Riihimäen rataa yritetään katkaista, estääkseen elintarpeiden ja pakolaisten kuletusta Pietariin.
Rintama läntisellä puolen
pitäisi nyt oleman linjalla Humppila, Ypäjä, Loimaa. – Rauma pitäisi oleman valkosilla. – Hämeenlinna otaksutaan valloitetun.
Kaatuneita 40 vaunullista
ilmoitetaan Kilpeenjoelta tuodun Viipuriin.
Punaiset varustelevat eväitä Pietarin matkalle. Ovat vieneet sinne Helsingistä jo kaiken juuston, nyt kuulutaan täältä vietävän sinne kaikki mitä saadaan, maaseudulta Helsingin ympäriltä kaikki loputkin, rotueläimiä.
Julistuksia lentokoneesta tänään
pudotettu (saksalaisesta). Niissä ilm. että he aikovat tulla tänään, Vilhelmin päivänä, vapauttamaan Suomen pääkaupungin. Ellei tänään, tullaan huomenna.
Punaiset aseistaneet
taloja kuularuiskuilla m. m. Länsi-Henrikin varrella.
Kansanvaltuuskunta?
Työmies ilm. sen eilen jo menneen Viipuriin. Nyt ilmoittaa tietonsa erehdykseksi.
Kerrotaan että punakaarti ei ole laskenut Manneria ja Gyllingiä. Sanoneet: Jos kerran on kuoltava, niin kuollaan kaikin yhdessä. Toiset lienevät päässeet pujahtamaan.
Pidetään varmana, että kansanvaltuuskunta varasi itselleen Viipurin-tiellä pakomahdollisuuden Pietariin.
Kaikkia työmiehiä
kutsuttiin tänään suurilla ilmoituksilla Suomen kaartin pihalle jossa kai aijottiin ottaa punakaartiin. Tuli korkeintaan 150 huligaania ja maailmanlopun väkeä, nekin pälyivät arkoina toisilla kaduilla. Oli joitakin työmiehiäkin, mutta ne olivat kaduilla, keskustelivat sangen kiihkeästi. Tuliko heistä sotamiehiä, ei tiedetä.
Punaisten ruumiita
sanotaan olevan rautatien kellarit ja kaikki täynnä. Öillä haudataan Malmilla ja täällä. Ryssiä hautaamassa à 30 mkn tuntipalkalla, vaikea saada.
Parempia, nähtävästi etupäässä Helsinkiläisiä haudataan sitte paraatissa Mäntymäelle. Luokkajako voimassa siis mitä räikeämmässä mitassa.
Mieliala tänään on ollut koko lailla jännittynyt. Saksalaisten ja valkoisten tuloa odotetaan joka hetki. Muutamia lentokoneita on liidellyt ilmassa. Hajanaisia kanuunanlaukauksia kuulunut silloin tällöin. Miesten jahtia jatketaan jossain määrin, joten miesväkeä liikkuu vähän kaduilla. Tänään oli Cambrinin hotellista otettu joukko syömäväkeä ja viety Sörnäsin puolelle. Samoin tri Friskin odotushuoneesta 4 odottavaa potilasta. Punaisia ei näy liikkeellä aivan paljoa.
Viime yönä satoi lunta, päivällä suli.
Tänään luki Liakka kirjoittamaansa Orisbergin historian käsikirjoitusta. Luulen että siitä tulee hauska teos.
Kävimme illalla Vuorimaalla. Tri Landman lupasi huomeniltana klo ½ 6 esitellä Kertulle Papualais-maasta tuomiaan muistoesineitä.
Aijoimme valvoa yötä. Nyt menee klo 12:sta yöllä. Toiset menivät jo makuulle. On tavattoman hiljaista. Ainoastaan yksi auto juuri kiisi huimaa vauhtia Koleraparakeille päin. Menen makuulle.
Jumala ohjatkoon ratkaisun niin, ettei verenvuodatus tulisi suureksi. – Valkoiset ovat valmiina tänä yönä.