Lauantaina 15. jouluk.

Aamulla pidettiin suurenvaliokunnan huoneistossa maalaisliiton eduskuntaryhmän kokous, johon oli kutsuttu täällä olevia elintarvelautakuntien jäseniä. Niitä olikin muutamia kymmeniä. Luopajärvi selitti suhdettamme valiokuntien puheenjohtajavaaleihin, minä itsenäisyysasiaan. Juutilainen selitti lyhyesti järjestyslaitosasiaa.
”Silmät auki, suomalaiset!” – kirjoituksen lähetin tänään Ilkkaan. Siinä puhun sosialistien ja kansan velvollisuudesta pitää silmällä J. Rahja & Kumpp. aseistautumishommia, jotka Suomessa eivät merkitse muuta kun ovat Venäjän vallankaappauksen vahvistajana.
Täysistuntoon tullessani saan kuulla että meidän miehet ovat langenneet temppelin harjalta: äänestäneet suuressa valiokunnassa 40 mkn edustajapäiväpalkan puolesta, vaikka ryhmän hyväksymänä Juutilainen ja minä olimme panneet vastalauseen 30 mkn puolesta. Hermostuttaa, sapettaa. En olisi viitsinyt asiaan kajota, nyt minun täytyy puhua.
Juhani Aholta sain tervehdykseksi Lastuja VII. Istuntojen väliajalla luen siitä jo muutamia lastuja. Suloista hermoviihdykettä. – Luen sitä myrskyisten iltaistuntojen välitunnilla. Kyynel vierii silmääni. Minut valtaa huikea ikävä kotiin, maalle katsomaan peltoa, pihlajoitani. – Juoksen puhelimeen. Kiitos veljeni! Kirjasi on suloista öljyä myrskyssä revitylle sielulle! – Luen. Minulle menee mieleen laupeuden sisar sodassa. Hän se on! – Puheleva sorina eduskunnan ravintolassa. – Vahtimestari kutsuu puhemiesneuvostoon. Painan kirjan kiinni, taskuuni kun aarteen. Se oli tuonut minulle runon sieluuni keskellä elämän syvintä proosaa.
Puhemiesneuvostossa oli esillä sosialidemokratien alote-anomus, joka päättyi seuraavaan ponteen:
’’että eduskunta päättäisi sillä tavalla kuin valiokuntain vaaleista on voimassa asettaa erityisen valiokunnan, johon kuuluu 17 jäsentä ja jonka tehtäväksi tulisi Eduskunnan hyväksyttäväksi valmistaa tarpeelliseksi havaittavia ehdotuksia, jotka koskevat Suomen kansainvälisiä suhteita.’’
Edustajapalkkioita koskeva kysymys oli eduskunnassa. Puhuin 30 markan päiväpalkan puolesta 40 markan vaatimusta vastaan. Sosialistit haukkuivat. Äänestyksessä 126 äänellä 60 vastaan voitti 40 markan palkkio.