Lauantaina 15p. Toukok.

Kotona. Yöllä satoi vahvasti taas lumiräntää ja aamulla oli maa aivan lumen peitossa. Klo 9 tienoossakaan ei vielä ollut kuin 1 aste lämmintä. Päivällä 5° ja klo 1 tienoilla jyrisi ukkonen. Klo 4,50 nousi koko taivaan peittävä pilvi, joka pimitti niin ettei nähnyt pöydälläni kirjoittaa. Se satoi vahvasti vettä, lämpömittarin osottaessa 6°. Hämmästyksekseni sain tänään kuulla että Koskisen Aaronia ja Aug. Kangasmaata epäillään Rudon tanssilavan polttamisesta! Eilen illalla oli poliisi Hannuksela kiertänyt tutkimassa ja saanut tietää että nämä, muka, ovat Aug. Mukarin luona vieraisilla ollessaan sanoneet: ”sen pitäisi räjäyttää ilmaan”. Piika oli kuullut ja mennyt heti kertomaan tästä Joosen puolelle ja kun lava sitte paloi ja oli niihin aikoihin Rudon maantiellä nähty 2 miestä polkupyörineen, niin ne nyt olivat nämä! Siinä koko perustus. Asia on annettu ilmi nimismiehelle ja vaadittu tutkintoa.
Eilen illalla sitte oli nimismies, ollen juovuksissa, sekä Hannuksela saapuneet osuuskauppaan kun Kangasmaa ja Koskinen olivat siellä, ja ilman muuta julistanut heidät heti vangituksi, lieventänyt sitten pidätykseksi ja lopuksi laskenut menemään. Oli ehdottanut että he maksaisivat 200 mk, niin rutolaiset sopisivat.
Nähtävästi on koko syy huomattavasti Hannukselan, sillä hän oli jo asemalla kertonut Louko-Viljamille että hän on inalla syyllisistä.
Koko epäilys on niin järjetön ja mahdoton, ettei sille voi löytää muuta selvitystä kuin sen, että moskalaiset [Mukarit], vihatessaan Laihian nuorisoseuralaisia ja tietäen että tällä taholla on karsaasti arvosteltu heidän tanssilava puu-hiaan, sekä, että he suomettarelaisina saisivat maalaisliittolaisia prikata, he tuon piijan, joka ei kuulu olevan edes oikein täysijärkinen, höhlyämisen perusteella panevat poliisit häväisemään näitä miehiä. Se on kaunista! Ja Hannuksela on valmis juoksemaan kuin husutettu koira. Hyi! Maanantaina muka poliisitutkintoa jatketaan. Onnettominta on, että maa on sotatilassa, jolloin tuollaisilla miehillä on täysi tiranni-valtuus.