Lauantaina 16 Maalisk.

Kun elämä, kansalais- ja kansalliselämä käy sellaiseksi kuin nyt meillä, mitä arvoa elämällä yleensä silloin enää on? Minä en ainakaan ymmärrä sille enää arvoa määrätä. Luonani kävi
tänään tri Georg Schauman. Meillä oli hauska, pitkä keskustelu tilanteesta, tulevaisuuden mahdollisuuksista, y.m. Hän kertoi Kenraali Mannerheimistä.
Mannerheim oli hänen koulutoverinsa. Häntä ei eroitettu kadettikoulusta varkaudesta, kuten ’’Työmies’’ kertoo, vaan siitä, että hän oli ollut yötä pois koululta ja pannut nuken vuoteeseensa. Kun upseeri tarkasti aamulla, löysi hän nuken vuoteesta. Sitä katsottiin sellaiseksi rikokseksi, että häntä kehoitettiin pyytämään eroansa.
Hän tuli Helsingin normaalilyseoon. Nyt oli hän sotilasuransa palvellut Venäjällä.
Tammik. alussa oli hän soittanut Tri Schaumanille.
Tammikuun 10 pnä oli tri S. Mannerheimin kanssa eduskunnassa. Silloin näki Mannerheim Svinhufvudin ensikerran. Tri S:lla oli aikomus silloin esitellä Svinhufvudille Mannerheimia diplomaattikunnan palvelukseen.
Mutta sitten tarvittiin häntä muualle.
Ulkovaltain edustajat ja hirmuteot.
Ruotsin, Englannin ja Ranskan konsulit panevat tänään Tiedonantajassa vastalauseensa punakaartilaisten tekemiä murhia vastaan.
Sirola vastaa – tunnettuun agitaattori tapaansa.
Shekkejä punakaartilaisille palkanmaksussa ruvetaan nyt antamaan. Saa nähdä tyytyvätkö.
Henkirahat valtion tarpeisiin, joitten kantoa sosialistit ovat aina vastustaneet, määrätään nyt maksettavaksi.
Sotavankien luo ei enää lasketa ketään.
Turussa ei ole vielä saksalaisia. Tiedot vaihtelevat joka tunti.
On ihana kevät-ilma
ulkona. Aurinko sulattaa Helsingin lumikasoja, likaiset jäännökset törröttävät. Kaikkialla lumi on sulana sohjona jaloissa. Vesilammikoita kertyy alankoihin. Katuojissa lirisee ja lorisee. Ikkunoista paistaa aurinko niin keväisesti, niin rakkaasti, että… Kevät tulee!
Mutta herra Jumala! Meillähän on sota, hirmuinen veljes-sota, jossa viha kuohuu ja kulkee voittokulkuaan iskien Suomen kansan sydämeen haavan toistaan syvemmän…
Kykeneekö mikään mahti näitä haavoja sitomaan, lakkauttamaan niiden verenvuotoa, parantamaan?
Ja ellei – mitä iloa sitten on auringosta! Sehän paistaa vain kuolleitten ruumiitten, kuolleitten kansojen kuolleitten aatteitten ja ihanteitten – ja alhaisimpain tekojen riemukulun ylitse!
Työväen pääneuvosto ja sota.
Nov. Shisn kertoo: Suomen Työväen Pääneuvosto on päättänyt panna vastalauseen saksalaisten maahan tuloa vastaan; valinnut lähetystön saksalaisilta kysymään mikä päämäärä on heidän hyökkäyksellään; lähetystö valtuutettu ilmoittamaan että Helsinki riisutaan aseista jolleivät saksalaiset sitä pommita. Puheenjoht. lähetystölle Manner.
Sirola matkustanut Turkuun ja kääntynyt Saksan sotilasjohdon puoleen kysyen mitä he tarkoittavat? Vastattu: Tarkoitetaan järjestyksen palauttamista maahan, laillisen, s.o. Svinhufvudin hallituksen palauttamista ja oikeuksiinsa saattamista. Punaisen kaartin aseista riisuminen pidetään välttämättömänä. Saksalaiset lausuivat, että punaisen kaartin pitäisi ymmärtää jatketun vastustuksen hyödyttömyys.
Nas Vjek. Että Työväen pääneuvoston keskuudessa on erimielisyyttä sodan jatkamisesta. Enemmistö vaatii sen lopettamista, ja on taipuvainen luopumaan aseista, vähemmistö haluaisi jatkaa sotaa! Manner on sodan kannalla, ’’kävi miten kävi”, samoin Sirola. Jonkunverran toisella kannalla on Tokoi joka on taipuvainen mahdolliseen kompromissiin punaisten ja valkoisten kesken.
Venäjän Karjala ja Suomi
Tukholma 11. Maalisk. Sortavalaan on saapunut Venäjän Karjalan edustajia matkalla Vaasaan ilmoittamaan Suomen hallitukselle Venäjän Karjalan toivomuksen saada liittyä Suomeen. – Nas Vjek.
Kansanvaltuutetut Viipuriin?
Nas. Vjek kertoo huhuttavan että Kansanvaltuuskunta suunnitteleisi muuttoa Viipuriin. – Toinen, täällä levinnyt huhu kertoo että todella olisi Viipurissa tarkastettu Kansanvaltuuskunnan toimesta kansakoulutaloja.
Haminassako saksalaisia?
Taas kertoo täällä huhu että Haminassa olisi saksalaisia.
Kun kapitalistit etsivät ystäviä.
Täällä olivat naiset, kerätessään avustusta valkoisille pelastajille, kääntyneet tukkukauppias Lummen puoleen. Hän oli vastannut, että hän on jo antanut 200 mk eikä anna enempää.
Mies on yksi suurimpia keinottelijoitamme, joka on paljon puijannut senaattiakin viljakaupoissa.
Nyt hän kuuluu olevan sosialistien kanssa jo yhteistekemisessä.
Tirkkonen ei ollut sodan alussa myöntänyt valkokaartille mitään alennusta kangasostoksista, vaikka pyydettiin. – Nyt on yhteistoiminnassa sosialistien kanssa.
Kun sodan alussa venäläiset tulivat maahan, laitettiin Tirkkosen myymäliin runsaasti venäjää puhuvia palvelijoita. Kohteliaisuus ryssille oli niin suuri, että suomalaiset saivat aina odottaa kun venäläiset palveltiin ensin.
Näitä liikemiehiä ja heidän kaltaisiaan ei Suomi saa enää käyttää, eikä tarvita, kun tämä aika on ohi. Kaikki tällaiset on asetettava ehdottomasti siihen tilaan, että heidän on pakko muuttaa markkinoita.
Tärkeä luokkajako täytyy
tämän sodan johdosta nyt syntyä. Toiselle puolelle menevät yhtyneet sosialistit ja keinottelijat joille ihmiselämällä leikkiminen on – leikkiä vain. Ne ovat materialistisen siveysopin kannattajat.
Toisella puolen yhtyvät ihmiset, ne joissa on olemassa edellytykset luoda uusi-Suomi niistä tuhkista, joiksi materialismin kumartajat ovat sen muuttaneet.
Irti materialisteista!
Luokkaero itsekästen ja epäitsekästen ihmisten ja ’’luokkien’’ välillä on sittenkin todellisin.
Miten ihmeellisesti itsekkäin oma-etu-tavottelu olikin nyt noussut maailmaa hallitsevaksi valta-aatteeksi! Kaikkialla.
Saksalaisia ei ole
Haminassa eikä Piikkiössä.
Kansanvaltuuskunnan rahan
puutteen syy!
Siinä, että setelipainossa on sattunut tulipalo, joka on hävittänyt kaikki ne kemialliset ainekset, joista valmistetaan väri. Nyt siis ei voida rahaa painaa uutta.
Kansanvaltuutetut aseissa.
Kuuluvat kantavan revolveria ja miekkaa!
Naispataljona kuuluu harjoittelevan Siltasaarella.
Öisin ammuntaa
ilmaan, harjoitellaan Pitkälläsillalla.
’’Kanuunamiehet’’.
Ryssän upseeri harjoitti kanuunalla ampumaan kolmea punakaartilaista. Ensi laukauksella meni kaksi perseelleensä. Kolmas seisoi. Ryssä pakisi: ’’Ei teistä tule kanuunamiehiä, tuosta kolmannesta voi tulla. Tules nyt laukasemaan.’’
’’Kyllä minä voin tulla, mutta minun täytyy ensin muuttaa housut.’’
Päivän vaikutelmat
päättyvät jännittävään odotukseen mitä tässä tapahtuu. Sillä ilmassa alkaa tuntua ratkaisuhetkien läheneminen.