Lauantaina 16 p Helmik.

Merkillinen kohtalo joka salpasi minut vangiksi tänne nyt, kun minulla olisi tehtävää toiselle. Mutta kenties… Miten on perheeni voinut tällä viikolla? Vaimoni, kuinka usein ajattelenkaan Sinun hillittyä olentoasi joka painat huolesi sydämeesi ja valmistaudut kohtaamaan pahinta. Äitini, joka itkee itkemästä päästyäänkin. Paavo-poikani, johon koko elämäni, henkilöllinen iloni ja toivoni keskittyy. Allini, jonka huoli Ruotsissa nyt on rajaton, kun täältä ei mene sinne kuin sotatietoja. Kerttuni näen kohta. Hän on reippaasti kestänyt kaikki järkyttävät kohtaukset, mutta kyllä hänen nyt pitäisi päästä muutamaksi päiväksi saamaan hoitoa.
– – –
Ei koskaan ole vallankumous liikkunut mustemman valheen pohjalla kuin tämä bolshevikkiliike meillä. Yhä edelleen ne väittävät, että porvarit aseistautuivat työväkeä vastaan. Ja he tietävät niin hyvin, että jääkäripataljona muodostui Saksaan ryssäin pois ajamista varten. Samasta syystä varailtiin aseita kotimaassa. Ei kaukaisinta ajatustakaan työväkeä vastaan tähdätystä asevoimasta.
Mutta työväen huonompi aines alkoi kylvölakot viime toukokuulla. Silloin he jo käyttivät ryssäin aseita ja esiintyivät ryssäin kanssa yhteisesti.
Silloin alettiin punakaarti-harjoitukset. Ja ne alotettiin porvaristoa ja maan laillista hallitusta ja eduskuntaa vastaan suunnitellun vallankumouksen tarkoituksessa.
Tämä on totuus.
– – –
– Ruotsin puolueettomuus. Ståhlb. kertoo, että Ruotsi on asettunut virallisesti Suomeen nähden kokonaan puolueettomalle kannalle. M. m. kieltänyt aseitten kauttakuletuksen.
– Tällä välin ovat täällä käyneet professori Ståhlberg, tri Holmström, ed. Vuorimaa ja Relander. Uutisia on vahvasti. Tässä tärkeimmät.
– 8 viljalastia pitäisi nyt oleman tulossa Tanskasta, Ruotsista ja ehkä Amerikasta.
Tämän yhteydessä merkitsen muistiin uneni: toissa yönä näin 2 jättiläislimppua, noin 1 metri läpimitaten, kauniita. – Viime yönä näin taasen pöydän täynnä vehnäleipää.
– Libausta lentokoneita, kanuunoita y. m. on lastattu laivaan Suomeen tuotavaksi.
– Räävelistä. Bolsevikit ovat vanginneet Virossa saksalaisia tilanomistajia. Eilen ovat saksalaiset olleet jo Räävelin porteilla.
– Ruotsin sosialistien lähettiläs on tullut tänne ja tuonut m. m. Sirolalle tiedon Ruotsin sosialistien puolueäänestyksestä. Ukassin sisältö: Elleivät Suomen sosialistit lopeta alkamaansa vallankumoustoimintaa, he pilaavat sosialismin aseman koko Pohjoismaissa eikä ainoastaan Suomessa. Äänestykseen oli ottanut osaa: yli 200,000 kannattanut tätä mielipidettä ja 25,000 asettunut kannattamaan bolsevikkiliikettä.
Kuopio valloitettu. Kuopiota ovat valkoset piirittäneet 11 päivää, 4-tuntisen pommituksen jälkeen on se eilen antautunut.
Saksalaisten hyökkäys Viroon. Keisari Vilhelm pitäisi itse oleman Haapasalossa.
Rintama Pohjois-Satakunnassa on siirtynyt Noormarkkuun, jossa valkoiset tulevat. Myös Hämeenkyrö on valkoisten hallussa.
Haminan ryssät eivät lähde taistelemaan. Klasunoff on täältä ilmoittanut, ettei niille saa maksaa palkkaa. – Klasunoff on pyytänyt Pietarista tänne apua anarkistien kukistamiseksi.
Aleksantra Kollontay ja 3 muuta bolsevikkia ovat päättäneet mennä Ruotsiin agiteeraamaan.
Tampereen järkevämpi työväki levittää bolsevikkivastaista julistusta.
– Hyvästi nyt! Erään perheen palvelijatar tuli eräänä iltana vahvasti hajuvesiltä tuoksuvana kotiin. Aamulla ei enää tehnyt muuta kuin laittoi itseään, peilaili ja rustasi. Ovesta sitten vilkutti kättä rouvalle ’’Hyvästi nyt!’’ – No mihin se Elsa nyt? Minä olen saanut senaatissa laskuapulaisen paikan 800 markan kuupalkalla, hyvästi nyt!
– Punakaartilaistuho Ruovedellä. Herra Eero Haapalaisen antaman käskyn mukaan piti punakaartilaisten tehdä Vilppulassa kiertoliike. He lähtivät Ruoveden kautta. Saivat tulla hyvin pitkälle. Laskettiin erään sillan yli. Silta räjäytettiin ja sitten surmattiin niin, että 10 sai mennä viemään tietoa Tampereelle.
Bolsevikkihautaus. Ohi vietiin 2 ruumista, ryssät, kivääreineen saattamassa, ja soittokuntineen. Arkku kumpasessakin vaunussa. Valkea arkku. Punaiset nauhat seppeleissä. Punaiset liput.
Juhani Aho kävi luonani. Pitkä keskustelu.
Aseitten heitto Malmilla. Malmilla kerrotaan satakunta punakaartilaista heittäneen aseensa sanoen, että tämä menee jo liian pitkälle.