Lauantaina 2. Elok.

Salokankaan tapasin Seinäjoella. Mies raukka elänee viimeisiä viikkojaan. Meni Kurikan parantolaan. Annoin 100 markkasen. Vaasaan menin suoraan. Haapala oli eilen lähtenyt Takaharjulle. Hyvin reippaana. Arvellut 2 kuuk. viipyvänsä. – Ahtiluoto lähtenyt pois eilen illalla. Ja Mattila lomalle.
Voi kun pääsis nyt tänne! Nyt tahtoisin näyttää minkälainen uutta Suomea kasvattavan sanomalehden tulee olla! Tunnen niin elävästi, miten minun pitäisi olla nyt jo valistajatoimessa eikä hallitustehtävissä.
Luopajärvelle sanon matkalla että minun täytyy päästä pois hallituksesta: ryhmän eheyden, hallituksen kannatuksen, kirjallisten töitteni ja Ilkan vuoksi. Maalaisliittoliikkeestä pitää tulla se liike, joka mukaansa tempaavin aattein, tulevaisuuden päämäärin, yhteiskunnallisena ja kansallisena rakentavana liikkeenä käy kilpailuun sosialismin kanssa voittajan uskolla.
Sanoin, että Kallion tai Ljn on myös tultava pois. Kallion siksi, että hän pilaantuu hallituksessa, sillä hänestä on tullut itsekäs ylpeilijä, joka on hauska ja hyvä toveri toisen puolueiden jäsenten kanssa, mutta meille virallinen, kylmä, vaikeneva, pidättyvä, usein epäkohtelias. Saman havannon ovat hänestä tehneet monet muut, myös Lj. Ellei hän tule pois, on Ljn tultava, sillä uusille miehille pitää saada tilaa, ettemme me näyttäisi virkojen vuoksi olevamme valjaissa.
Saa nähdä – saanko asiat näin menemään!
– – –
Illalla saunassa. Nurmio mukanani. Hyvä sauna! Ihanata on täällä kotona. Minun pitää pian päästä tänne ihmisyyttäni hoitamaan!