Lauantaina 21 jouluk.

Saavumme Seinäjoelle, juna noin 1 ½ tuntia myöhästyneenä. Siellä puuhaa Kallio Svinhufvudille sähkösanomaa, johon useat meidän miehet yhtyvät. Tänäänhän on hänen kunniakseen kansalaisjuhla Helsingissä.
Saavun kotiasemalle. Paavo on reippaana vastassa. Kertoo jo matkalla että hän on liittynyt Laihian suojeluskuntaan, saanut aivan uuden englantilaisen kiväärin.
Hm! Pitäneekö vielä nähdä sellaista tilannetta jolloin näitä tarvitaan.
Kotona on kaikki ennallaan. Leivotaan. Huoneitten pesissä tulta. Kahra saapuu meille perimään maksuja tuomistaan elintarpeista.

26 kg Maltaita à 4:50 kg Smk 117,-
35 kg Kaurajauh. 1.60 kg 57:75
16 kg Kauraryynejä 3:30 53:10
Smk 227.85
Lunta on tullut vahvasti.
Lukkari Iipponen pyysi syksyllä eroansa elintarvikelautakunnan puheenjohtajatoimesta, koska hän ei sanonut voivansa sitä täyttää.
Maaherra lähetti hänen eronhakukirjelmänsä kunnanvaltuustolle lausunnon antamista varten. Kirjelmä oli töykeä. Valtuusto loukkaantui, puolsi anomusta ja esitti uudet ehdokkaat. Mutta silloin maaherra uudestaan kysyy, Iipposelta. Ja – hän suostuu jäämään paikoilleen! Vastoin kunnanvaltuuston tahtoa. Luulevat, että hän oli otaksunut että kunnanvaltuusto pyytää häntä. Ja ettei hän aikonutkaan erota.
Tällainen on valitettavaa miehuuden puutetta.
”Keisari-rikos’’
Siitä juontavat alkunsa kaikki seuraavan ajan rikkojat ja mullistajat. Helmikuun manifesti on kuin ensimäinen jyräys alkavassa tulivuoren purkauksessa. Se panee liikkeelle vallankumouksen elementit. Rasputinit astuvat johtavaan asemaan, saavat aikaan keisarillisen kunnianhimon maailman historiaa luovat rikosteot? Hän alkaa haaveksia maailmanvallasta, josta rikolliset ainekset ennustuksin hänelle kuiskuttavat.