Lauantaina 24 p. Toukok.
Ryhmässä olin klo 9:ltä mukana hallitusmuotokäsittelyssä. Juutilainen taas näykiskeli hallituksen jäseniä. Valtioneuvostossa käsiteltiin kysymystä onko hallituksen puolesta esiinnyttävä tänä iltana eduskunnassa evästäessä hallitusmuotoa suureen valiokuntaan.
Soininen, Vennola ja Alkio olivat sitä mieltä ettei hallituksen saa ruveta painostamaan eduskuntaa vaan annettava sen vapaasti laatia hallitusmuoto, koska se on eduskunnan asia. Ei missään tapauksessa ultimatumia.
Ramsay ja Söderholm taas jyrkästi vaativat että hallituksen kanta on selvässä muodossa tänä iltana ilmaistava.
5 § ’’Saavutetut oikeudet’’ tahtoivat Ramsay ja Söderholm palauttaa, minä vastustin. Asettivat melkein ultimatumin ehdoksi. R. ja S. eivät voisi vaikuttaa sellaisen lain vahvistamiseen. Samoin Ehrnroth. Äänestyksessä Hahl, Vennola ja Soininen sallivat huomauttaa asiasta, Alkio ja Kallio hyväksyvät valiokunnan mietinnön. Castrén piti huononnuksena ja yhtyi Hahliin, samoin Luopajärvi.
15 §. Söderholm hyväksyi IV vastalauseen: Älköön Suomessa annettako aatelisarvoja. Mutta ei aijottu muistuttaa.
33 § Söderholm ja minä kannatimme hallituksen esityksen 32 § sanamuotoa.
35 § yksimielisesti puolletaan kahden lakimiehen kuulumista valtioneuvostoon.
42 §. Yksimielisesti huomautetaan valtioneuvoston pöytäkirjain tarkastuksen tarpeettomuudesta.
46 § Presidentin syyttämisestä huomautetaan.
78 §. ’’Valtion oppilaitoksissa on oleva opetus maksuton.’’ Useat halusivat että maksuvelvollisuus pysytetään. Alkio, Hahl ja Luopajärvi halusivat maksuvelvollisuuden poistaa, samoin Soininen. Siis hyväksyimme mietinnön ehdotuksen.
90 § Söderholm puolsi hallituksen esityksen 88 §lää. – Minä pysyin valiokunnan mietinnön kannalla, muut hallituksen esityksen kannalla.
Puoluekannat ministeriössä ilmenevät sellaisina, että Castren ja Erkko ovat aina, melkein aina, ruotsalaisten kannalla, Soininen ja Vennola siitä vasemmalle, Collan milloin hän on täällä, lähempänä Soinista ja Vennolaa, Voss-Skrader ruotsalainen, Valdén samoin.