Lauantaina 30 Maalisk.

Aamulla. Hälytys oli vielä ainakin turha. Olen nukkunut rauhassa. Näin unta, että olimme Annin kanssa hevosella kaupunkiin menossa. Kekolan kohdalla juoksi Kekolasta poikasia leikkien, joita hevonen pelästyi ja alkoi lykätä takaperin. Minulta meni kaulus poikki. Anni kotoa ottamaan uutta kaulusta. Hevonen yhä triiskaa. Minäkin kotiin. Hän tuo vanhoja, sangen omituisia kauluksia. Toinen on noin centimetrin levyinen, toinen yhtä soukista kahdesta rimsusta valmistettu. Toisen ympäri on ommeltu palanen pitsiä. Olen pahoillaan. Eihän nämä sovi kaulaani. Ilmoitan että panen huivin. No sehän sopii, sanoo hän. Mutta sitte arvelen että matkan täytyy lykätä. Kello on ½ 6 illalla. Viipyisi klo 9 ennen kuin olisimme Vaasassa. Se tuntuu tulevan päätökseksi. Samalla herään. – Pääni on hieman raskas. Eilen tuuli niin vahvasti ja minä sain kylmää otsaani. Tampereen valloituksesta
todetaan, että se olisi antautunut, ja että olisi kaatunut n. 1200 valkoista ja 4000 punaista.
Saksan voitosta
Englantilais-rintamalla saapuu yhä uusia tietoja. On tuhottu kokonaan 37 divisioonaa englantilaisia ja 5 divisioonaa ranskalaisia. Kuinka suuri tämä tuho on, osoittaa se, että tämä menestys sisälsi puolet kaikista joukoista mitä Englanti on tuonut sotaan.
Saalista: 70,000 vankia ja 1100 tykkiä.
Afganistanin prinssi
on käynyt Saksan keisarin puheilla esittäen Intian vapausliikkeen tukeamista.
Punaisten esikunta
on Hämeenlinnassa.
Elintarpeet ja etuoikeutetut
On todettu, että punakaartilaisruokaloissa on yllinkyllin elintarpeita. Rautatietorin kulmassa olevassa punakaartilais-työläis annosruokalassa kävi N.n eilen syömässä. Maitoa sai niin paljo kun tahtoi, ruokalista eri lajeja oli pitkä.
Sovittamaan sotaa
on pyydetty, m. m. Lucina Hagmania, Malmivaaraa ja Arokalliota. Neuvottelujen pohjaksi on tarjottu ne rauhanehdot, joista mainitaan siv. 59. [päiväkirjan sivu]
Saksa – Venäjä – Suomi.
Saksan hallitus on kysynyt Leninin hallitukselta: miksi he antavat apua Suomen punakaartille? – Sinovjev on heti käskenyt lopettamaan kaikki avun lähetykset Suomeen. (Pietarin lehti)
Kansanvaltuutetut Pietarissa
K.valt. Pietarissa ollessa on Manner kertonut punaisten peräytyneen Tampereelle strategisista syistä. Muilla rintamilla pk. asema erittäin hyvä. Onnettomuus Tampereen pohjoispuolella ei tee mitenkään mahdottomaksi työväen lopullista voittoa. (Venäl. lehd.)
Juttu
Venäl. lehdestä: että Suomen Senaatti on tyytymätön Mannerheimin hitauteen. Vaativat että Hki piti olla vallattu huhtikuun 1 päivään. Puhutaan että Mannerheimin tilalle tulisi joku toinen. Ilmeisesti sepitetty juttu.
Helsingin varustaminen.
Helsingin ympäristölle kerrotaan paraillaan varustettavan vahvasti punaisia.
Laiva Rääveliin.
Eilen illalla pitäisi täältä vihdoin läht. suuri kuletus laiva Rääveliin. Siinä piti menemän venäl. upseereitakin jotka tuntevat miinoituksen ja opast. saksalaisia ne trallaamaan. Miehiä oli 100- kunta punakaartilaisiksi pukeutuneita.
Puhelinsulusta
ei tullutkaan mitään kun ulkomaiden edustajat ja puhelinneidit panivat tenän.